Την εβδομάδα που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτσιδίων Ματάλων η παρουσίαση του έργου με τίτλο: «Μελέτη Ανάπτυξης και Συντήρησης του Αρχαιολογικού Πάρκου Κομμού», από το διακεκριμένο Καθηγητή Αρχιτέκτονα James Stratis, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ιδρύματος για την «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος του Κομμού». 

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη, ενώ το παρόν έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού κκ. Νικολιδάκης και Φασομυτάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πιτσιδίων, καθώς και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτσιδίων-Ματάλων, που διοργάνωσαν από κοινού την παρουσίαση, μαζί με το Δήμο Φαιστού. 

Στην συνεχιζόμενη αναπτυξιακή προοπτική του ενοποιημένου αρχαιολογικού πάρκου του Κομμού, μετά από τις συναντήσεις της Δημάρχου Φαιστού με τον υπεύθυνο των ανασκαφών στην περιοχή καθηγητή Joseph Shaw του Πανεπιστημίου του Τορόντο και την αρχαιολόγο Maria Shaw σύζυγο του Joseph, η οποία είναι Ελληνικής καταγωγής, έρχεται να προστεθεί η Παρουσίαση για την Νέα Μελέτη που πραγματοποιείται σε συνεργασία του Αρχιτέκτονα James Stratis και διακεκριμένων αρχαιολόγων-μελετητών.

Η προτεινόμενη μελέτη που παρουσιάστηκε αποσκοπεί: 

• Στην προστασία του αρχαιολογικού πάρκου (διευθέτηση περιμετρικών πρανών, διευθέτηση - αποστράγγιση όμβριων υδάτων, προστασία από προσχώσεις).

• Στην ανάδειξη και την παρουσίαση των μνημείων στο κοινό μέσω: της διαμόρφωσης οδεύσεων – διαδρομών, του εξοπλισμού με πληροφοριακές πινακίδες και σημάνσεις, της διαμόρφωση χώρων πρασίνου και της συνολικής αναδιαμόρφωσης του αρχαιολογικού τοπίου. 

• Στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών με την κατασκευή κτιρίου υποδοχής και τη διαμόρφωση εισόδων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Joseph and Maria Shaw έχουν λάβει το Χρυσό μετάλλιο για την προσφορά τους και τα επιτεύγματα τους από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, τον Ιανουάριο του 2006.

Η μινωική πόλη Κομμός ήταν το λιμάνι της αρχαίας Φαιστού από το 1650 ως το 1250 π.Χ. περίπου. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κομμού τοποθετείται από τον καθηγητή Shaw σε ένα ιστορικό μινωικό τρίγωνο που σχηματίζουν ο Κομμός με τη Φαιστό και την Αγία Τριάδα. 
Αναφορικά με τις ανασκαφές σημειώνεται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν το 1976 και συνεχίζονται έως σήμερα.

 Η μεγαλύτερη ανάπτυξη της πόλης παρατηρείται στην μέση και ύστερη Μινωική περίοδο, ωστόσο ο αρχαίος Κομμός συνέχισε να κατοικείται μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Οι ανακαλύψεις στην περιοχή του Κομμού περιλαμβάνουν τον μινωικό λιμενικό οικισμό και πολλά διαδοχικά κτίρια δημοσίου χαρακτήρα, που πιθανότατα να ήταν αποθήκες ή νεώρια, και χρησίμευαν για τη φύλαξη και προστασία των πλοίων της Φαιστού. 
Με αφορμή την εκδήλωση η Δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη τόνισε: 

«Οι συναντήσεις μας με τον υπεύθυνο των ανασκαφών στην περιοχή καθηγητή Joseph Shaw του Πανεπιστημίου του Τορόντο και την αρχαιολόγο Maria Shaw σύζυγο του Joseph, η οποία είναι Ελληνικής καταγωγής, αλλά και με τον James Stratis ο οποίος εγκαταστάθηκε πια στην Κρήτη μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην εκπόνηση της Μελέτης για το Αρχαιολογικό Πάρκο Κομμού. Στόχος όλων μας είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια, ώστε να έχουμε από το Αρμόδιο Υπουργείο τη χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού έργου στην τελική του μορφή. Ένα αναπτυξιακό έργο το οποίο παραμένει ανενεργό αρκετές δεκαετίες τώρα».