ΚΡΙΣΙΜΗ είναι η εβδομάδα που αρχίζει από αύριο για την ελληνική οικονομία. Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ μέχρι την Τετάρτη η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επικεφαλής της τρόικας θα κλείσει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, που θα κατατεθεί ακολούθως προς ψήφιση στη Βουλή.

Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων συνεχίζονται στην Αθήνα, είναι βέβαιο ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα υπάρξουν αποφάσεις.

Κοινοτικές πήγες αναφέρουν πως είναι πιθανό να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα υποδείξει η τρόικα τόσο για το 2011 όσο και για το διάστημα έως το 2015. Αναφορά θα γίνεται στην επανεξέταση των όρων του μνημονίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, για τα ίδια θέματα, στις αρχές Ιουνίου.

Στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικας κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για να διπλασιάσει το ύψος των επιπρόσθετων μέτρων, που θα καλύψουν αφενός την απόκλιση ύψους 1,1% του ΑΕΠ που σημειώθηκε το 2010 στην προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και αφετέρου τις αστοχίες που παρατηρούνται φέτος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν δηλαδή τα επιπλέον μέτρα να φτάσουν στα 6 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για πιθανή αντικατάσταση παρεμβάσεων στα έσοδα, με μέτρα –ανάλογης απόδοσης– στο σκέλος των δαπανών.

Η προφανής δυσκολία έχει να κάνει με τις πηγές άντλησης των 6 δισ. ευρώ, αφού, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Yπουργείου Οικονομικών, τα περιθώρια άντλησης φορολογικών εσόδων με πρόσθετες παρεμβάσεις είναι μηδενικά. Επιπροσθέτως τα μέτρα αποτελεσματικής μείωσης δημόσιων δαπανών που συμπεριλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δύσκολα μπορούν να ξεκινήσουν και να αποδώσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Οι τομείς «κλειδιά» των περικοπών

Στοχευμένες περικοπές στο σύστημα υγείας, τα κοινωνικά επιδόματα και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας είναι μερικά από τα βασικά θέματα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, για να οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Πολλές ήταν και οι ενστάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας κατά τη διενέργεια του ελέγχου που θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Eσοδα: Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, καταβάλλεται έντονη προσπάθεια από το Yπουργείο Οικονομικών να πείσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι το σχέδιο για τη φοροδιαφυγή είναι υλοποιήσιμο και μπορεί όντως να αποφέρει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ φέτος. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διαπραγματεύσεις των συναρμόδιων Yπουργείων Οικονομικών – Περιβάλλοντος για το θέμα των αυθαιρέτων, απ\’ όπου πρέπει –ούτως ή άλλως– να αντληθούν φέτος 700 εκατ. ευρώ.

Εργασιακά: Οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν αμφιβολία για τον στόχο της εξοικονόμησης των 6,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων κυρίως από την αδήλωτη εργασία. Τα νεότερα στοιχεία για την ανεργία, που την «ανεβάζουν» στο ποσοστό του 15,9%, ενισχύουν το αίτημα της τρόικας για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή εντείνονται και οι πιέσεις για επέκταση του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων, αύξηση του ανώτατου χρόνου για τις συμβάσεις έργου, από τα δύο στα τρία χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσής της μόνο για δύο φορές.

Κοινωνικά επιδόματα: Συμφωνία υπήρξε στο να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα με τη φύση και το ύψος του κάθε επιδόματος, με κλιμακωτή μείωσή τους για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό τους κόστος, που σήμερα ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 1,5 δισ. τον χρόνο.

Δαπάνες υγείας: Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, τονίσθηκε η ανάγκη για επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με ποσοτικό στόχο την περικοπή, για φέτος, 1 δισ. ευρώ, πλέον του 1,5 δισ. που ήδη αναφέρεται στο μνημόνιο. Ζητήθηκε επίσης καλύτερος έλεγχος τόσο στις ποσότητες όσο και στις τιμές των προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook