Η Ουκρανία θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες κατά 50% και πλέον, από την Πρωτομαγιά!
Οι αυξήσεις προβλέπονται σε σχετικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.
Η αύξηση αυτή, η οποία αναμένεται να είναι επώδυνη για τους περισσότερους Ουκρανούς, καθώς το φυσικό αέριο ήταν επιδοτούμενο από το κράτος έως σήμερα, αποφασίστηκε με βάση τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Για τις βιομηχανίες, η αύξηση θα είναι της τάξης του 40% και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, ανέφερε ο Γιούρι Κολμπούτσιν, ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρείας ενέργειας, όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, με σκοπό η Ουκρανία να λάβει ένα δάνειο ύψους 15-20 δισ. δολαρίων.
Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, βρίσκεται στο Κίεβο από την 4η Μαρτίου και οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δεν παραβρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Χάγη, για να αφοσιωθεί στις συνομιλίες αυτές.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις ήταν ιδίως το ζήτημα της μείωσης των επιδοτήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες που ζητά το Ταμείο, το οποίο υπολογίζει ότι οι μειώσεις φτάνουν το 7% του ΑΕΠ και ευνοούν τις ευπορότερες ομάδες που κάνουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Την απαίτηση αυτή, που προέβαλε το ΔΝΤ εδώ και καιρό, είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook