Να μη σταματήσει να ελέγχει την κυβέρνηση βάζει πλέον στόχο η Τρόικα. Μπορεί η «ανακούφιση» όλων, όπως δήλωναν οι πάντες χθες στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου Eurogroup στην Αθήνα να ήταν μεγάλη, επειδή «ολοκληρώθηκε» ο πολύμηνος έλεγχος, στην πραγματικότητα όμως ο έλεγχος δεν θα σταματήσει ούτε καν για ένα μήνα και θα συνεχίζεται μέχρι νεοτέρας.

Από σήμερα μέχρι τέλος Απριλίου οι ελεγκτές της Τρόικας θα διαβάζουν τα νομοσχέδια που ψήφισε -και αυτά που θα φέρει πριν τις εκλογές- η κυβέρνηση, για να πιστοποιήσει η Κομισιόν ότι πρέπει να δοθούν μέσα στον μήνα τα 6,3 δισ. από την ΕΕ.

Τέλος Απριλίου το ΔΝΤ θα αποφασίσει να δώσει τα άλλα 3,6 δισ. μέχρι τα μέσα Μαΐου και να καλύψει έτσι «τσίμα-τσίμα» η Ελλάδα το ομόλογο των 9,4 δισ. που πρέπει να πληρώσει.

Κάπως έτσι θα φτάσουμε στις εκλογές. Για να ξαναδεί όμως δόση η Αθήνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (1+1 δισ. αντίστοιχα) από την ΕΕ, θα πρέπει να καλύψει πριν και άλλα 6+6 προαπαιτούμενα αντιστοίχως, που θα τις ζητήσει εν ευθέτω χρόνω η Κομισιόν.

Πριν ολοκληρωθεί όμως η πληρωμή των δόσεων από ΕΕ και ΔΝΤ, θα έχει αρχίσει και ο … επόμενος έλεγχος από την Τρόικα. Για να μη φτάσουμε πάλι να χάσουν τις «διακοπές για σκι» οι ξένοι δανειστές, ο έλεγχος στη χώρα μας θα γίνεται μέσα στο καλοκαίρι και «στα μπάνια του λαού».

Αυτό περιέγραψε ξεκάθαρα και ο Επίτροπος Ρεν, όταν έλεγε χθες στο Ζάππειο πως ο επόμενος έλεγχος θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο «και πρέπει να έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο. Ελπίζω να είναι μια φυσιολογική συζήτηση και να μη φτάσουμε στα Χριστούγεννα και να είμαστε ακόμα στην Αθήνα».

Αν συμβεί όμως πράγματι να τελειώσει ένας τέτοιος έλεγχος σε 2-2,5 μήνες (αφού τoν μισό Αύγουστο κλείνουν και οι υπηρεσίες σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον) η Αθήνα θα περνά διαρκώς «στρες-τεστ» μέχρι να βάλουν τη σφραγίδα τους στην δόση του επόμενου τριμήνου ΔΝΤ και ΕΕ.

Όλα αυτά θα συμβαίνουν ενώ η Αθήνα θα ζητά και μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι δανειστές. Στο χθεσινό άτυπο Eurogroup της Αθήνας πάντως, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών άφηναν \”ορθάνοιχτο\” το θέμα της λήψης νέου δανείου από την Ελλάδα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο επισημαίνοντας ότι \”θα θέλαμε να συμμεριστούμε αυτή την άποψη, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς\”.

Άλλωστε σχετικά με τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Eurostat για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος.

Όπως δήλωσε πάντως ο υπουργός Οικονομικών το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο δωδεκάμηνο καλύφθηκε από τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης τα οποία θα δανειστεί το Δημόσιο με repos, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου, για δανεισμό με ομόλογα 3-5χρόνων.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την τέταρτη αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων, που θα τονώσουν την αγορά εργασίας, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ .

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι τώρα η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει τα θετικά στοιχεία του προγράμματος. «Ξέρουμε ότι ο πόνος είναι μεγάλος αλλά η εικόνα αλλάζει. Το πιο σημαντικό είναι να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε».

\” Η χώρα τώρα αρχίζει να βλέπει τα πρώτα οφέλη του προγράμματος\” ανέφερε και πρόσθεσε \”Έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις άλλα πρέπει να εφαρμοστούν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα να μην σταματήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή\”.

Ο Κλ. Ρέγκλινκ του EFSF σημείωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο για τις πληρωμές προς την Ελλάδα και αυτές θα γίνουν αμέσως μόλις καλυφθούν οι δεσμεύσεις.

Στην ανακοίνωση τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο και καθιστούν σαφές ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις με έμφαση σε Δημόσιο, ενέργεια και αγορές.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του το Eurogroup αναφέρει ότι δύο από τις τέσσερις δομικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει με επιτυχία περισσότερα κεφάλαια από όσα απαιτεί το εποπτικό όργανο (βάσει του κεντρικού σεναρίου) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook