Στο φιλόξενο και ζεστό χώρο του μεζεδοπωλείου «Επί τω Λαϊκώτερον», που βρίσκεται στα Άνω Πατήσια, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ακυκλοφόρητου cd «Έντεκα τραγούδια» από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου που μελοποίησε ο συνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος και τραγουδάει ο εμβληματικός λυράρης της Κρήτης, Βασίλης Σκουλάς.

Το cd θα κυκλοφορήσει αυτό το Σάββατο 3 Μαΐου με την Εφημερίδα «Παρασκήνιο» μαζί με μια πολύτιμη έγχρωμη έκδοση «Με τα ιερά προσκυνήματα της Κρήτης. Τα μοναστήρια της ορθοδοξίας και της λεβεντιάς».
Ο εκδότης Νίκος Καραμανλής τόνισε πως «δεν πρόκειται για ένα απλό δώρο που κάνει το Παρασκήνιο στους εκδότες του, αλλά για μια ιστορική προσφορά μεγάλης σημασίας για τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης».

Ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας, Αντώνης Πρέκας, μίλησε για το κορυφαίο έργο της Κρητικής λογοτεχνίας, τον Ερωτόκριτο, για τη σημασία του και τον ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο, τον οποίο ο Αδαμάντιος Κοραής είχε χαρακτηρίσει ως τον «Όμηρο της δημώδους ποιήσεως».

Τόνισε δε ότι το έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου και του Βασίλη Σκουλά θα γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική, αφού για πρώτη φορά τα αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο δεν παρουσιάζονται ως ένα δρώμενο, αλλά ως έντεκα αυτόνομα ερωτικά τραγούδια με κουπλέ και ρεφρέν.

Ακολούθως ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Σκουλάς μάγεψαν τους παρόντες παρουσιάζοντας τέσσερα τραγούδια από τον νέο δίσκο και στο τέλος συμφώνησαν πως αυτή η δισκογραφική δουλειά θα αφήσει ιστορία στην ελληνική μουσική.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος ανέφερε πως στόχος ήταν να αποδοθεί μια λαϊκότητα στις μουσικές συνθέσεις, ουτοσώστε να μπορούν να παιχτούν και στα ραδιόφωνα. Ο Βασίλης Σκουλάς με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Νίκο Καραμανλή για την ιδιαίτερη προσφορά του και κατόπιν τόνισε τη σημασία του «Ερωτόκριτου», σημειώνοντας πως «αξίζει να το αποκτήσει ο αναγνώστης καθώς η μουσική θα τον ταξιδέψει και θα τον γαληνέψει, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε σήμερα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κρητικών συλλόγων, προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και της Τέχνης όπως ο γνωστός σκηνοθέτης Στράτος Μαρκίδης , ο συνθέτης Γιώργος Σαρρής, αλλά και πλήθος κόσμου που αγαπούν την παράδοση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook