Απάντηση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης Μιχάλη Κριτσωτάκη στην Επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Ν. Ηρακλείου:

\”Για τη Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αλλάξει ριζικά παγιώνοντας τη δημοκρατία, την αποκέντρωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, ελέγχοντας τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

Απαντώντας λοιπόν στα σημαντικά ερωτήματα της επιστολής σας, η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης τονίζει ξεκάθαρα πως:

• Θεωρούμε ότι, έπειτα από την κατασκευή χιλιάδων «επίορκων υπαλλήλων» καθώς και «πλεονάζοντος προσωπικού» και τη διαπόμπευση ολόκληρου του δημόσιου, επιχειρείται τώρα με εργαλείο τη συγκριτική «αξιολόγηση» να δημιουργηθεί από το δημόσιο τομέα, μια νέα, μόνιμη πλέον, δεξαμενή διαθεσίμων και υπό απόλυση υπαλλήλων.

• Δεν είναι δυνατόν ούτε και αποδεκτό οι υπάλληλοι να αξιολογηθούν όχι βάση αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων και στοιχείων με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης αλλά με προκαθορισμένα ποσοστά και κλίμακες «αξιολόγησης» ώστε να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι των απολύσεων και της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα.

• Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει να εξαρτήσει τις επιλογές στις θέσεις των προϊσταμένων από ακόμα πιο κομματικά και πελατειακά κριτήρια, δημιουργώντας καθεστώς απόλυτης ευνοιοκρατίας . Στη συνέχεια δε προϊστάμενοι που τοποθετήθηκαν χωρίς αξιολόγηση αλλά βρίσκονται σε απόλυτη εξάρτηση από την κυβέρνηση θα «αξιολογούν» υπαλλήλους. Στην παρούσα δε φάση ήδη προϊστάμενοι, που ενώ οι ίδιοι δεν τοποθετήθηκαν αξιοκρατικά, θα αξιολογήσουν τους εργαζόμενους! Είναι σαφές πως εκείνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι μια αποτελεσματική και σύγχρονη δημόσια διοίκηση αλλά μια δημόσια διοίκηση μακρύ χέρι της τρόικα που θα προωθεί τις αντιλαϊκές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.

• Επιβάλλεται η αξιολόγηση με βαθμολογική ποσόστωση, με σκοπό την τρομοκράτηση των υπαλλήλων με το φόβο της απόλυσης ενώ το προωθούμενο αυτό μέτρο θα δημιουργήσει στους εργασιακούς χώρους συνθήκες ευνοιοκρατίας και βάρβαρου ανταγωνισμού και ένα κλίμα που θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την απόδοση των υπαλλήλων αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη καθώς και την ποιότητα της παροχής των δημόσιων κοινωνικών αγαθών με μοναδικό σκοπό και στόχο τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την ιδιωτικοποίησή του.

• Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα πουθενά ούτε η έννοια της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσης του προσωπικού ούτε η έννοια της αναβάθμισης και ενδυνάμωσης του δημόσιου τομέα και της αυτοδιοίκησης.

• Οι εισαγόμενες ρυθμίσεις που επιχειρεί να περάσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι παράνομες, αντισυνταγματικές και νομικά έωλες. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μας προκειμένου να καταργηθούν.

• Έχουμε δηλώσει εξαρχής την αντίθεσή μας σε όλα τα μνημονιακά μέτρα και στις προωθούμενες αντισυνταγματικές ρυθμίσεις ενάντια στους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες. Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τις παράνομες απολύσεις, ούτε τους νόμους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε κι εμείς ως Περιφερειακή αρχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να κουρελιαστεί το σύνταγμα, δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του δημόσιου τομέα και την ιδιωτικοποίησή του. Οι σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας, που καταπατήθηκαν και ισοπεδώθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, είναι για μας αδιαπραγμάτευτες. Δεσμευόμαστε κατηγορηματικά για την προστασία τους.

Στις βάρβαρες αυτές αντισυνταγματικές ρυθμίσεις καθώς και στις βαθιά αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές τόσο ο νυν Περιφερειάρχης, που άλλωστε ψήφισε και το Μνημόνιο, όσο και ο κ. Τσόκας Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, υπουργείου που προώθησε τις πλέον αντιλαϊκές ρυθμίσεις και νόμους για το ξεπούλημα της χώρας, είτε εφαρμόζουν σιγή ασυρμάτου είτε αναίσχυντα εμφανίζονται τώρα ως συμπαραστάτες τόσο των εργαζόμενων στους φορείς και υπηρεσίες της Τ.Α. όσο και των ίδιων των φορέων που αντιδρούν στη διάλυση του δημόσιου και στην ιδιωτικοποίηση των πάντων ενώ όμως παράλληλα στηρίζουν την κυβέρνηση και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της.

Για τη Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την εφαρμογή του προγράμματός της, ενός προγράμματος που έχει στο κέντρο του τον ανθρώπινο παράγοντα και τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών. Πρωταρχικός μας και πολιτικός μας στόχος είναι να μετατρέψουμε τη διοίκηση της περιφέρειας της Κρήτης σε πραγματική, μαχητική και διεκδικητική αυτοδιοίκηση χωρίς γραφειοκρατικές και διαχειριστικές αγκυλώσεις, με περιφερειακή αντίληψη και περιφερειακή πολιτική.

Στη νέα αυτή πορεία οι εργαζόμενοι, το πολύτιμο αυτό ανθρώπινο δυναμικό, θέλουμε να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες μας, που με τις γνώσεις τους, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας θα συμβάλλουν ώστε η Περιφέρεια Κρήτης να αποτελέσει πυλώνα παραγωγικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. \”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook