Την παραγωγή πετρελαίου στο διυλιστήριο Ακχίνσκ (στην κεντρική Σιβηρία) σταμάτησε η Ρόσνεφτ, η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα.

Η Ρόσνεφτ ανέφερε ότι η φωτιά στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε μια μονάδα, η οποία παράγει συνήθως 140.000 βαρέλια την ημέρα, προκαλώντας ταυτόχρονα θανάτους και τραυματισμούς. Ένας εκπρόσωπος της μεγάλης ρωσικής ενεργειακής εταιρείας αρνήθηκε ωστόσο να πει οτιδήποτε σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ή την προφανή επίπτωση στην παραγωγή του διυλιστηρίου.

Παρόλα αυτά αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, επτά τραυματίστηκαν και δύο ακόμη αγνοούνται.

Από την πλευρά τους, πηγές του πετρελαϊκού τομέα ανέφεραν ότι η μονάδα όπου ξέσπασε η φωτιά υπέστη σοβαρές ζημιές, οι επισκευές των οποίων πιθανώς να διαρκέσουν έως και έξι μήνες, ενώ έχουν επηρεαστεί και άλλες μονάδες του διυλιστηρίου. «Χωρίς αυτήν τη μονάδα, η διαδικασία παραγωγής είναι αδύνατη», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο παρήγαγε 2,3 εκατομμύρια εξαγώγιμους τόνους πετρελαίου το 2013, εκ των οποίων οι 1,8 εκατομμύρια τόνοι διοχετεύτηκαν μέσω των λιμανιών Τουάπσε και Ταμάν της Μαύρης Θάλασσας, ενώ 400.000 τόνοι εξήχθησαν μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού. Επίσης εξήγαγε 220.000 τόνους ντίζελ και 200.000 τόνους βενζίνης από την Άπω Ανατολή το περασμένο έτος.

Το εργοστάσιο είχε κλείσει στις 11 Μαΐου για την τακτική συντήρηση και η προγραμματισμένη επανεκκίνηση της λειτουργίας του έγινε μεταξύ της 12ης και 16ης Ιουνίου αντί για τις 19 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

newsbomb.gr