Η αλλαγή στάσης των ξένων επενδυτών έγινε αισθητή στις τελευταίες συνεδριάσεις στο ταμπλό, όμως παρά την επαναφορά του Γενικού Δείκτη στις 1.250 μονάδες, η εικόνα δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά σύμφωνα με τους αναλυτές, ώστε να μπορεί κανείς να «ποντάρει» με μεγαλύτερη σιγουριά στην επέκταση της ανοδικής κίνησης.

Η απουσία άμεσων καταλυτών με εξαίρεση ίσως την επικείμενη έκδοση νέου ομολόγου από το δημόσιο, και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τόσο στα θερινά τμήματα της Βουλής κατά την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων («Μικρή ΔΕΗ», Αιγιαλός κ.α) όσο και ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, περιορίζουν τις προσδοκίες. Η μείωση του όγκου συναλλαγών και η διστακτικότητα των αγοραστών να αυξήσουν τις θέσεις τους, έχει ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει εγκλωβιστεί προσωρινά σε ένα σχετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης +/-10% μεταξύ των 1.200 – 1.300 μονάδων, χωρίς δε να είναι ακόμη ευκρινές αν η αγορά έχει μόλις ολοκληρώσει μια διόρθωση – διάλειμμα στο πλαίσιο της τελευταίας ανοδικής της κίνησης, ή συνεχίζει καθοδικά με στόχο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όλες οι ενδείξεις, όμως, συνηγορούν στην εκτίμηση πως μεσοπρόθεσμα η τάση παραμένει ανοδική καθώς οι τιμές καταφέρνουν να διατηρούνται πάνω από κρίσιμα επίπεδα στήριξης (π.χ επανήλθαν πάνω από τους κινητούς μέσους όρους 30,50, 100 και 200 ημερών) ενώ και ο τραπεζικός κλάδος που τις τελευταίες ημέρες γίνεται αποδέκτης καταιγισμού αναβαθμίσεων, κρατιέται πάνω από τις διαγραμματικά κρίσιμες 165 μονάδες ενισχύοντας έτσι το θετικό σενάριο επαναφοράς προς τα υψηλά των 200-213 μονάδων.

Στην περίπτωση των τραπεζών, οι προσδοκίες αναθερμαίνονται με τη βοήθεια της σπερμολογίας περί επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησής τους μέσω επαναγορών και ακύρωσης των warrants, αλλά και των βελτιωμένων προοπτικών που βλέπουν και μετά τα ευρωπαϊκά stess test οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι τοποθετώντας τον πήχυ της αποτίμησης των μετοχών του κλάδου κατά 20-40% υψηλότερα από τις σημερινές τιμές. Στη φάση αυτή υλοποιούνται οι πρώτες κινήσεις αναδιάρθρωσης δανείων σε προβληματικές επιχειρήσεις και κλάδους (π.χ ιχθυοκαλλιέργειες) και καλλιεργείται το έδαφος για κινήσεις ευρύτερης κλίμακας που ειδικά μετά την ολοκλήρωση των stress test θα αποτελέσουν καταλύτη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ένα πρώτο πειστικό μήνυμα πως οι αγοραστές παίρνουν πάλι το πάνω χέρι στο Χ.Α θα είναι η επαναφορά και διατήρηση του FTSE Large Cap πάνω από τις 405-410 μονάδες μετά από μια ενδεχόμενη διόρθωση στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η πιθανολογούμενη επανεμφάνιση των ξένων θεσμικών επενδυτών με την πλευρά των long τον Ιούνιο μετά από δύο μήνες καθαρών πωλήσεων (εκροές 260 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και τον Μάϊο πριν τις εκλογές για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια) θα ενισχύσει το σενάριο ότι η τελευταία βαθιά διορθωτική κίνηση έδωσε το έναυσμα σε κάποια χαρτοφυλάκια να επανατοποθετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση από πολλούς αναλυτές η συμπεριφορά της αγοράς το τελευταίο διάστημα εξακολουθεί να ερμηνεύεται ως προσπάθεια απορρόφησης της προσφοράς και προετοιμασίας της επόμενης κίνησης, η κατεύθυνση της οποίας θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις ή τις προσδοκίες που θα δημιουργήσει νωρίτερα η προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης για τη «βιωσιμότητα» του χρέους η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη και με τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου 6μήνου.

Εστία προβληματισμού και παραφωνία στην αγορά παραμένει η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας βρίσκεται σε αποκλίνουσα τροχιά από την αγορά. Είναι ενδεικτικό πως τον τελευταίο χρόνο ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 50% και ο FTSE Large Cap 25 κατά 45%, όμως η απόδοση για τον FTSE Mid Cap την ίδια περίοδο είναι αρνητική και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που χρησιμοποιούν τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ως «σηματωρό» για να διαβάσουν τις προθέσεις της αγοράς.

Αν η αγορά επιβεβαιώσει το θετικό σενάριο, το πιθανότερο είναι πως και η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που αυτή την περίοδο υποστηρίζεται από την κινητικότητα σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών (ΟΤΕ-Forthnet, Lamda Development-Blackstone, Σελόντα-Νηρέας – τράπεζες, κ.α) θα ανεβάσει ταχύτητες για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να περιορίσει την υστέρηση που παρουσιάζει.

\"\"

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook