Αυτό είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2014, στο Ιστορικό Καφέ \”Κήπος\”.

«1η Παγκρήτια Έκθεση Κλασικού Ποδηλάτου»

Το ιστορικό καφέ “Κήπος” φιλοξενεί την «1η Παγκρήτια Έκθεση Κλασικού Ποδηλάτου» και υπόσχεται ένα υπέροχο τριήμερο ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο του κλασικού ποδηλάτου. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 01-08-2014 και ώρα 21:00, η προγραμματισμένη διάρκειά της ήταν από τις 01 έως και 03 Αυγούστου, όμως λόγω του απρόσμενου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, η διάρκειά της παρατάθηκε μέχρι τις 10 Αυγούστου 2014.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη εκδήλωση με πολύ ενδιαφέρον για τους λάτρεις του κλασικού ποδηλάτου (και όχι μόνο), που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Κρήτη και έχει οργανωθεί με μεράκι, από την Λέσχη Κλασικής Μοτοσικλέτας Χανίων.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τους:
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ.

Είσοδος ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την Λέσχη:
Μια παρέα μοτοσικλετιστών δημιούργησε την Λέσχη Κλασσικής Μοτοσυκλέτας Χανίων το 1999. Έκτοτε πολλοί φίλοι της μοτοσυκλέτας έδειξαν το ενδιαφέρον τους και υποστήριξαν αυτήν την προσπάθεια ανάδειξης της κουλτούρας του τόπου, μαζί με την αγάπη τους για τις κλασσικές μοτοσικλέτες.
Στήνοντας «υγιείς» εκδηλώσεις όπως τις εκθέσεις Κλασσικής Μοτοσυκλέτας, που προάγουν τον μοτοσικλετιστή στην πόλη με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, συνεχίζει την δράση της δεκατέσσερα χρόνια τώρα με μεγάλη επιτυχία.

«Ξέρω κάποια αστέρια» του Μάκη Δελαπόρτα

Μια βραδιά γεμάτη με «αστέρια» υπόσχεται το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» στην παρουσίαση του βιβλίου «Ξέρω κάποια αστέρια» του Μάκη Δελαπόρτα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 06-08-2014 και ώρα 21:00.

Θα είναι μια βραδιά γεμάτη μνήμες, νοσταλγία αλλά και όμορφες στιγμές του ελληνικού θεάτρου, μέσα από το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα, που περιέχει ένα πλούτο από πληροφορίες και ιστορικά ντοκουμέντα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τραγουδήσουμε αξέχαστα τραγούδια του Ελληνικού Κινηματογράφου μαζί με τους: Κωνσταντίνα, Άριελ Κωνσταντινίδη, Μέμο Μπεγνή, Λιζέτα Νικολάου και Παναγιώτη Πετράκη που θα είναι μαζί μας το βράδυ αυτό.

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τους:
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ.

Είσοδος ελεύθερη

Το βιβλίο:
Η ιστορία ενός μικρού αγοριού που έζησε το όνειρό του, σε χρόνια που τα όνειρα γίνονταν πραγματικότητα.
Ο Μάκης Δελαπόρτας, θυμάται, εξιστορεί άγνωστα περιστατικά, πικάντικα παρασκήνια, πάθη, μυστικά, απογοητεύσεις αλλά και ανθρώπινες στιγμές που συνθέτουν το σκηνικό για μια αυτοβιογραφική κατάθεση ψυχής..
Σκαρφαλωμένος για χρόνια ολόκληρα στον μαντρότοιχο ενός θερινού σινεμά, παρέα με μυθικά πρόσωπα και μαγικές εικόνες, μέσα από το πανί της μεγάλης οθόνης, ταξίδευε στο όνειρο!

Όλες τις ξάστερες καλοκαιριάτικες βραδιές, ατενίζοντας τον ουρανό, άπλωνε το χέρι του και μάζευε ένα ένα τα αστέρια που φεγγοβόλαγαν, τους έδινε τα ονόματα των αγαπημένων του ηθοποιών και τα φύλαγε τρυφερά στην καρδιά του με το όνειρο πως κάποια μέρα θα τους γνωρίσει από κοντά! Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, αφού η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Άννα Καλουτά, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Μαίρη Λίντα αλλά και ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Μίμης Πλέσσας, και τόσοι άλλοι, έγιναν οι πιο δικοί του άνθρωποι. Οι άνθρωποι της ζωής του! Οι άνθρωποι που θαύμασε, αγάπησε, έζησε και βιογράφησε!

Ο Μάκης που έσωσε τα τραγούδια και τις μουσικές του σινεμά, μέσα από έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής, αμφισβήτησης και πείσματος, κόντρα στην αδιαφορία των πολλών και βιογράφησε τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά, υφαίνει τον καμβά των αναμνήσεών του και μοιράζεται μαζί μας τις πιο γλυκές, χαριτωμένες, συγκινητικές αλλά και άγνωστες στιγμές του, μέσα από την ανελέητη και τρυφερή οικειότητα ενός ολόκληρου \”μυθικού κόσμου\”.

Άγνωστα περιστατικά, πικάντικα παρασκήνια, πάθη, μυστικά, απογοητεύσεις αλλά και ανθρώπινες στιγμές, συνθέτουν το σκηνικό για μια αυτοβιογραφική κατάθεση ψυχής, αφοπλιστικά ειλικρινή, από έναν άνθρωπο που από νεαρό παιδί μέσα στον λαμπερό χώρο της showbiz αγωνίστηκε, πάλεψε και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιο σημαντικών και των πιο πετυχημένων σταρ της εγχώριας showbiz, που τον επέλεξαν, ως τον δικό τους αγαπημένο \”βιογράφο\”. Όλα όσα λοιπόν δεν είπε και δεν μοιράστηκε ποτέ, για τα πιο λαμπερά αστέρια του δικού μας Hollywood, που γνώρισε και έζησε όσο κανείς άλλος!!! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιογραφικό:
Ο Μάκης Δελαπόρτας γεννήθηκε στον Πειραιά. Ηθοποιός αλλά και ταυτόχρονα δισκογραφικός παραγωγός, που ασχολήθηκε με τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού τον λάτρευε από παιδί.

Επιμελήθηκε 200 δίσκους, με τη μουσική και τα τραγούδια των ελληνικών ταινιών που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τις βιογραφίες και την καριέρα μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών υπογράφοντας μια σειρά από βιβλία – λευκώματα.

Ήδη έχουν εκδοθεί λευκώματα για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Αλέκο Σακελλάριο, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Μίμη Πλέσσα. \”Η πένα από βελούδο\” είναι το όγδοο κατά σειρά βιβλίο του και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Φρέντυ Γερμανού.

Εκδήλωση τιμής στον Ειρηναίο Γαλανάκη

Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου και Το ιστορικό καφέ “Κήπος” αποδίδουν φόρο τιμής στον πολιό γέροντα, πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου, Ειρηναίο Γαλανάκη, την Τετάρτη 13-08-2014 και ώρα 21:00.

Ο «παππούς της Κρήτης» υπήρξε μια σπάνια και ιερή μορφή ανάμεσα στους ορθόδοξους Μητροπολίτες της Ελλάδας.. Λιτός, απέριττος, ταπεινός και ασκητικός, με πλούσιο συγγραφικό και κοινωνικό έργο, πολύ αγαπητός σε όλους.

Τον τιμούμε Αναπολώντας …. Τα Ποιήματα που έγραψε, τα Τραγούδια και τους Ύμνους που αγάπησε, τους Χορούς που λάτρεψε.

Απαγγελία: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φωτο-αφήγηση: Αιμιλία Κλάδου
Συντονισμός: Δημήτρης Νικολακάκης

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τους:
Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, Κ.ΕΠ.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ., Ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος, Χανιώτικα Νέα, ANEK LINES, Οικογένεια Ειρηναίου Γαλανάκη, Εκπρόσωποι Έντυπου & Ηλεκτρονικού Τύπου Ελλάδος, Παραδοσιακοί Σύλλογοι: «Το Μετερίζι» και «Σταυραετοί».

Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικό:
Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης
Γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων το 1911. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Βάμου, στο Ιεροδιδασκαλείο Αγίας Τριάδος Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα Θεολογίας και Κοινωνιολογίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία του νομού Χανίων. Το 1940 έλαβε υποτροφία για συνέχιση των σπουδών του στη Γερμανία, την οποία δεν αποδέχθηκε λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1943, με αφορμή ένα κήρυγμά του στον μητροπολιτικό ναό των Χανίων, συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Δεν εκτελέστηκε χάρη στην παρέμβαση του τοπικού επισκόπου και την αντίδραση της κοινωνίας των Χανίων.

Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος–Πρεσβύτερος και στη συνέχεια ονομάστηκε Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων και τοποθετήθηκε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Τον Δεκέμβριο του 1957 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. Με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις το 1962, προήχθη σε Μητροπολίτη. Στη διάρκεια της αρχιερατείας του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν μαθητικά οικοτροφεία σε όλες τις κωμοπόλεις της μητρόπολής του όπου υπήρχε γυμνάσιο, τεχνικές σχολές, οικοκυρική σχολή, γηροκομείο-θεραπευτήριο, σχολείο κωφαλάλων, κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, τυροκομείο, τυπογραφείο, πνευματικά κέντρα και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Επίσης, λειτούργησαν σύλλογοι και εργαστήρια χειροτεχνίας γυναικών σε όλα σχεδόν τα χωριά της μητρόπολης, οικοτροφείο φοιτητή στην Αθήνα, φιλαρμονική και ωδείο.

Αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς. Το 1971 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Γερμανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επί αρχιερατείας του (1972-1980) αναγνωρίστηκε η ελληνορθόδοξη μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη Εκκλησία στη χώρα (1974), λειτούργησαν σύλλογοι γυναικών, ταχύρυθμες επαγγελματικές σχολές και ταμείο αρωγής φοιτητών.

Τον Φεβρουάριο του 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος επέστρεψε στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων των δύο επαρχιών. Συνεχίζοντας το κοινωνικό έργο της πρώτης αρχιερατείας του, παράλληλα ανέπτυξε δράσεις για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τον Αύγουστο του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του, λόγω γήρατος, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «οραματιστής και πραγματοποιός», σε όλη τη διάρκεια της αρχιερατείας του ανέπτυξε πλήθος καινοτόμων πρωτοβουλιών για την Εκκλησία και την Κοινωνία. Διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), που υπήρξε η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης της χώρας. Οραματίστηκε, ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος σε μια σειρά από αναπτυξιακές εταιρείες και πνευματικά ιδρύματα: Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκορώνου, Trans Ευρωκρέτα, Εταιρεία Ανάπτυξης Σελίνου, Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο. Εξέδωσε περισσότερα από τριάντα βιβλία με σκέψεις και προβληματισμούς, θεολογικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον Τύπο της Κρήτης και της Αθήνας.

Ήταν ισόβιος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Προς τιμήν του, σε ειδική τελετή τον Αύγουστο του 2007, το κτίριο επιστημονικών και διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος ονομάστηκε Μέγαρο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης».

Για το πολύπλευρο έργο του τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1978) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2000).
Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος εκοιμήθη σε ηλικία 102 ετών στις 30 Απριλίου 2013.

Χορωδία Μαντολινάτα Χανίων

Την Τρίτη 26-08-2014 και ώρα 21:00, η ΧΟΡΩΔΙΑ – ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΧΑΝΙΩΝ θα γιορτάσει τα 40 χρόνια της, στο Ιστορικό καφέ «Κήπος».
Με μαέστρο τον Αντώνη Κωστουράκη η Χορωδία – Μαντολινάτα θα μας χαρίσει μια αξέχαστη βραδιά, ταξιδεύοντάς μας μέσα από γλυκές μελωδίες και αέρινα ακούσματα, όπως μόνο αυτή ξέρει.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τους:
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ.

Είσοδος ελεύθερη

Β ι ο γ ρ α φ ι κ ό:
Η Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων ιδρύθηκε το 1973. Αρχικά ιδρύθηκε ως Καλλιτεχνικός Σύλλογος Χανίων «Κρητικές Μαδάρες» ο οποίος είχε σκοπό την εν γένει υλικοτεχνική στήριξη του Συγκροτήματος αυτού.
Ιδρυτής και Μαέστρος της Χορωδίας και Μαντολινάτας Χανίων ήταν ο Αντώνης Κωστουράκης, ο οποίος και δίδαξε τόσο τη χορωδία, όσο κυρίως και την μαντολινάτα η οποία και έδωσε την πρώτη της Συναυλία στις 10 Μαρτίου 1974, στην αίθουσα του κινηματογράφου «ΑΠΟΛΛΩΝ» Χανίων.

Η πρώτη χορωδία αποτελούνταν από 22 άτομα και ήταν:
Τενόροι Ι
– Καριοφύλλης Κων/νος
– Μαυροδημητράκης Ιωάννης
– Μπασούκος Φώτιος
– Μπουρμπάκης Νικόλαος
– Σκαλίδης Θεόδωρος
Τενόροι ΙΙ
– Μάντακας Νικόλαος
– Μπλαζάκης Εμμανουήλ
– Ξυπολιτάκης Ηλίας
– Χαβρές Βασίλειος
– Ψαρουδάκης Ανδρέας
Βαρύτονοι
– Βλαζάκης Στυλιανός
– Κουτουλάκης Ιωάννης
– Μπουδάκης Νίκος
– Παρασκευάς Γεώργιος
– Σκούρτης Παναγιώτης
– Σούλιαρης Στυλιανός
– Τζομπανάκης Στυλιανός
– Χαβρές Γεώργιος
Μπάσοι
– Αναστασάκης Παντελής
– Καπετανάκης Δημήτριος
– Ορφανουδάκης Κων/νος
– Ρουχωτάς Γεώργιος

Το πρόγραμμα της πρώτης Συναυλίας αποτελούνταν από Ριζίτικα Τραγούδια με συνοδεία κρητικής λύρας (Ασπασία Παπαδάκη), λαούτου (Παύλος Παπαδάκης) και χορωδίας, και από την Χορωδία-Μαντολινάτα με 4/φωνα τραγούδια του Ροδίου, Beethoven, Mendelssohn, Konnira και Κωστουράκη.
Η δραστηριότητα της Χορωδίας-Μαντολινάτας Χανίων κράτησε περίπου μία 10ετία και μετά αδράνησε, λόγω κυρίως της μη ανανεώσεως των μελών της.
_________________________________________________________
Η Μαντολινάτα αποτελούνταν από 16 άτομα και ήταν:
Μαντολίνο Ι
– Ξηράκη Άννα
– Ξηράκη Βασιλική
– Ξηράκη Γεωργία
– Ξηράκη Μαρία
– Σαλαβαντάκης Αριστείδης
Μαντολίνο ΙΙ
– Βλαχάκης Εμμανουήλ
– Ζαμπετουλάκης Βαγγέλης
– Παπαδάκη Ασπασία
– Παπαδοκωνσταντάκης Παναγιώτης
Κιθάρες
– Γιαννακόπουλος Νίκος
– Νικηφοράκη Ευαγγελία
– Παπαδάκης Ιωάννης
– Χαριτάκης Βασίλειος
– Χελιουδάκης Γεώργιος
Μπάσο Κιθάρα
– Μαυρομμάτης Εμμανουήλ
Φλάουτο
– Πλουμίδης Δημήτριος
Αργότερα, και συγκεκριμένα από το 2000, ο μαέστρος της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αντώνης Κωστουράκης, δίδαξε στη Σχολή Μουσικής «Σύγχρονο Μουσικό Εργαστήρι» στο Καστέλι Κισσάμου, όπου και δημιούργησε την Μαντολινάτα Κισσάμου, η οποία είχε πλούσια δραστηριότητα τόσο στην περιοχή της, όσο και έξω απ’ αυτήν.

Τα μέλη της Μαντολινάτας Κισσάμου -με μαέστρο τον Αντώνη Κωστουράκη- ήταν τα εξής:
Μαντολίνο Ι
– Μαραγκουδάκης Ιωάννης
– Παπαδάκης Ιωάννης
– Παπαντωνάκη Αντωνία
– Περδικάκης Ιωάννης
– Πλουμίδης Μανώλης
Μαντολίνο ΙΙ
– Σταματάκη Νίκη
– Χατζογιαννάκης Γεώργιος
Κιθάρες
– Λεφάκης Μανώλης
– Παπαντωνάκη Εμμανουέλα
Μαντόλα
– Ρουμάνης Μανώλης

Το πρόγραμμα της Μαντολινάτας Κισσάμου περιείχε έργα κλασικών συνθετών και συνθέσεις Χατζηδάκη, Θεοδωράκη κ.λπ.
_________________________________________________________
Τον Ιανουάριο του 2007, πέντε (5) μέλη της παλιάς Χορωδίας της δεκαετίας του ’70, αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη και τον πυρήνα για να δημιουργηθεί εκ νέου η Χορωδία, την οποία θα συνόδευε εφεξής η Μαντολινάτα.
Ευθύς εξαρχής, ιδρύθηκε ο Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής», ο οποίος θα στήριζε το έργο της Χορωδίας και Μαντολινάτας Χανίων στα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής» ήταν:
– Πρόεδρος: Βλαζάκης Νικόλαος
– Αντιπρόεδρος: Κωστουράκης Σπυρίδων
– Γεν. Γραμματέας: Γιαννακουδάκης Χάρης
– Ταμίας: Σειραδάκης Παύλος
– Μέλος: Μαυροδημητράκης Ιωάννης
_________________________________________________________
Τον Ιούλιο του 2013, η Χορωδία & Μαντολινάτα Χανίων, ύστερα από τροποποίηση του καταστατικού της, μετονομάστηκε σε \”Χορωδία & Μαντολινάτα Αντωνίου Κωστουράκη\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook