Ποσοστό που αγγίζει το 60% των χημικών από τη Συρία έχει ήδη εξουδετερωθεί, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η καταστροφή τους υπενθυμίζεται ότι γίνεται σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τις τοπικές Αρχές της Κρήτης, ενώ επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο ατυχήματος που θα μετέτρεπε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή σε νεκρή ζώνη.

Η εξουδετέρωση των χημικών ουσιών, που προορίζονταν ως πρώτη ύλη για κατασκευή χημικών όπλων, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

«Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν την έκθεση, μετά από ενημέρωση που είχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Σίγκριντ Καγκ, επικεφαλής της διεθνούς προσπάθειας για την καταστροφή των χημικών της Συρίας» ανέφερε σχετικά ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρλ Λάιαλ Γκραντ.

Παράλληλα, ο Καγκ διεμήνυσε πως ο ΟΗΕ πρέπει να αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η καταστροφή των 12 μονάδων παραγωγής χημικών όπλων στο εσωτερικό της Συρίας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες.

abc news

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook