Πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε σύνολο περίπου 6,2 εκατ. εκτιμάται ότι δεν προσήλθαν στις τράπεζες να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, την ώρα που οι προσφυγές αυξάνονται και τα χρέη στις εφορίες συσσωεύονται.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» πολλοί επέλεξαν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και να αφήσουν για αργότερα τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρη εικόνα για το ποιοι και πόσα πλήρωσαν θα έχουν στην Καραγεώργη Σερβίας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όταν θα λάβουν από τις τράπεζες όλες τις πληρωμές καθώς λόγω της μαζικής προσέλευσης των φορολογουμένων είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να γνωρίζει το κράτος τα τελικά στοιχεία, τα οποία όμως απαιτεί η τρόικα.

Συνολικά ο φόρος που έχει βεβαιωθεί στο σύνολο των φορολογουμένων μετά και τις εκπτώσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχουν υπολογιστεί οι φοροαπαλλαγές που αποφασίστηκαν και νομοθετήθηκαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι από το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων περίπου 1,2 εκατομμύρια δικαιούνται είτε πλήρη απαλλαγή είτε μειωμένο φόρο λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

«Ποοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο είναι και το μαζικό κύμα προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ που πυροδότησαν οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Τουλάχιστον 50.000 πολίτες έχουν προσφύγει στις εφορίες.

Οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ έρχονται να προστεθούν σε ένα «βουνό» χρεών που έχει σχηματιστεί στις εφορίες καθώς 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι μόνο τη διετία 2013-2014 προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών. Τα χρέη τους στη διετία είναι 15,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το «Βήμα».

Κατόπιν τούτων είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση το να προχωρήσει σε ρύθμιση-πακέτο για χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία ως 100 δόσεις για τις οφειλές ως 15.000 ευρώ κατ’ άτομο και ως 72 δόσεις για υψηλότερες οφειλές, όπως και το γενναίο «κούρεμα» (ως και 90%) των προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον εξοφληθούν άμεσα.

newpost.gr