Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την ψύχραιμη αντίδραση των Νεοϋορκέζων σχετικά με το πρώτο κρούσμα του Έμπολα που σημειώθηκε στην πόλη.

Απευθυνόμενος προς τους Αμερικανούς κατά το εβδομαδιαίο του διάγγελμα είπε ότι η αντίδραση προς τα κρούσματα του θανατηφόρου ιού στο αμερικανικό έδαφος θα πρέπει να βασίζεται στα «γεγονότα και όχι στον φόβο».

Είναι η δεύτερη συναπτή εβδομάδα κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το διάγγελμά του για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς σχετικά με την αντίδραση που πρέπει να υιοθετήσουν απέναντι στον Έμπολα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα ενόψει των εκλογών στο Κογκρέσο της 4ης Νοεμβρίου.

«Χθες, οι Νεοϋορκέζοι μας έδειξαν τον δρόμο. Έκαναν ό,τι κάνουν κάθε μέρα: πήραν το λεωφορείο, το μετρό, μπήκαν σε ασανσέρ, πήγαν στη δουλειά τους, βγήκαν στα πάρκα», είπε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε την άμεση αντίδραση των αρχών της Νέας Υόρκης που έθεσαν σε απομόνωση τον δρ.Κρεγκ Σπένσερ, τον γιατρό ο οποίος την Πέμπτη διαγνώστηκε με Έμπολα κι έγινε έτσι ο τέταρτος ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ.

Σφάλματα που έγιναν ως προς την αντιμετώπιση της περίπτωσης του Λιβεριανού, ο οποίος πέθανε από Έμπολα στο Ντάλας, είχαν ως αποτέλεσμα να μολυνθούν με τον ιό δύο νοσοκόμες, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία στη χώρα. Αλλά ο Ομπάμα τόνισε ότι οι αρχές της χώρας έχουν αυξήσει έκτοτε τα μέτρα παρακολούθησης και το επίπεδο εκπαίδευσης και έχουν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Η μία νοσοκόμα ήδη πήρε εξιτήριο την Παρασκευή έχοντας θεραπευτεί και η άλλη νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι από τους επτά Αμερικανούς που έλαβαν θεραπεία για τον Έμπολα -τους πέντε που μολύνθηκαν στη Δυτική Αφρική και τις δύο νοσοκόμες από το Ντάλας- επέζησαν και οι επτά», σημείωσε ο Ομπάμα.

newsbeast.gr