Με αφορμή το κλείσιμο της περιφερειακής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Ρεθύμνης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή στον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με απορία και ιδιαίτερο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε πρόσφατα το κλείσιμο της περιφερειακής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο Νομό Ρεθύμνης μετά την ανάκληση της απόσπασης της εκπαιδευτικού Ασπασίας Παπαδάκη(κλ.ΠΕ02), του μοναδικού ατόμου που εργαζόταν στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η περίπτωση του Ρεθύμνου, όπου εν μια νυκτί έκλεισε η αρχειακή υπηρεσία χωρίς μάλιστα να προηγηθεί ανάλογη ενημέρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ, αποτελεί τη μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως θα γνωρίζετε, τα ΓΑΚ Ρεθύμνου εξυπηρετούν καθημερινά ερευνητές αλλά και κοινό σχετικά με τη χορήγηση αντιγράφων, λόγω του ότι στην Υπηρεσία απόκεινται 276.000 συμβολαιογραφικές πράξεις κι ένα μεγάλο μέρος των δικαστικών αρχείων του Νομού και των Υποθηκοφυλακείων, που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα, τα ΓΑΚ Ρεθύμνου επιτελούν και εκπαιδευτικό ρόλο καθώς την τρέχουσα περίοδο έχουν δεχτεί φοιτητές για πρακτική άσκηση από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές που εκπονούν σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες. 

Αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω ότι το κλείσιμο των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Ρεθύμνου σηματοδοτεί πληθώρα προβλημάτων για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα για επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι δικηγόροι και οι ερευνητές. 

Θεωρούμε ότι η απόφασή σας να ανακαλέσετε την απόσπαση της εκπαιδευτικού κας Ασπασίας Παπαδάκη, της μοναδικής υπαλλήλου της Υπηρεσίας, πρέπει να επανεξεταστεί από τη στιγμή που ουσιαστικά καταργεί την εν λόγω υπηρεσία, γεγονός που αφενός αντιτίθεται στη νομοθεσία (Σύμφωνα με το Νόμο 1946/1991 προβλέπεται περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους σε κάθε έδρα Νομαρχίας) και αφετέρου δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό στην εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Ζητάμε, σύσσωμοι οι φορείς και οι πολίτες του Νομού, να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, η οποία έχει ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για τον τόπο μας και προτάσσοντας τη λογική και το κοινωνικό συμφέρον να καλύψετε τα οργανικά κενά με άλλον τρόπο».