Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για τη διάσωση του Αμερικανού Λουκ Σόμερς, η οποία στοίχισε τη ζωή στον ίδιο και σε άλλον έναν όμηρο από τη Νότια Αφρική, δήλωσε σήμερα ένας Φύλαρχος από την Υεμένη και ζήτησε την καταβολή αποζημιώσεων από την κυβέρνηση της Υεμένης.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Σαναά να εξετάσει την υπόθεση του θανάτου 7 αμάχων και του τραυματισμού μίας γυναίκας και ενός παιδιού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, με στόχο να καταβληθούν αποζημιώσεις» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σεΐχης Τάρεκ Φέριντ αλ Νταγάρι, η φατρία του οποίου ανήκει στην φυλή των Αλ Αουλάκι, μια ισχυρή φυλή στην επαρχία Σάμπουα (νοτιοανατολικά).

Οι αρχές της Υεμένης δεν είχαν κάνει λόγο για θύματα αμάχους στην επιχείρηση κατά την οποία ο Λουκ Σόμερς, ένας Αμερικανός φωτοειδησεογράφος ηλικίας 33 ετών, που είχε απαχθεί το Σεπτέμβριο του 2013 στη Σαναά και ο Πιερ Κόρκι, ένας δάσκαλος από την Νότιο Αφρική που κρατούνταν αιχμάλωτος από το Μάιο του 2013 «εκτελέστηκαν από τους τρομοκράτες της Aqpa» (Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο), σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Ο φύλαρχος διαβεβαίωσε πως «διαθέτει αποδείξεις ότι στρατιώτες της Υεμένης συμμετείχαν στην επιχείρηση» του Σαββάτου σε ένα χωριό της Σάμπουα.

Περιγράφοντας συνοπτικά τα γεγονότα, ο ίδιος ανέφερε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν στοχοθετήσει «ένα συγκρότημα 3 κατοικιών που άνηκε σε 3 αδελφούς, μεταξύ αυτών ενός μέλους της Αλ Κάιντα» όπως επίσης «της οικίας του πατέρα τους, του Αμπντάλα αλ Άουατζ αλ Νταγάρι, ηλικίας 70 ετών, που βρισκόταν σε απόσταση 150 μέτρων».

Πριν από την έφοδο, το στέλεχος της Αλ Κάιντα, το οποίο συνόδευαν άλλα 5 μέλη της οργάνωσης «περιλαμβανομένων 3 από τη Σαουδική Αραβία, έφθασε μαζί με τους 2 ομήρους προκειμένου να κάνει μια στάση προτού να συνεχίσει το δρόμο του» περιέγραψε ο ίδιος.

«Όμως, λίγο μετά, έγινε η έφοδος» και «οι 3 αδελφοί και ο πατέρας σκοτώθηκαν».

Συνολικά «2 στελέχη της Αλ Κάιντα και 7 άμαχοι σκοτώθηκαν την ώρα που μία γυναίκα, ένα παιδί και δύο Σαουδάραβες τραυματίστηκαν» επισήμανε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι τα άλλα στελέχη της οργάνωσης κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 5 μέλη της οικογένειας του στελέχους της Αλ Κάιντα περιλαμβάνονται στους νεκρούς.

newsbeast.gr