Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αυστραλία μία νεκρή νυχτερίδα που εντοπίστηκε στο Bairnsdale στις αρχές του μηνός η οποία βρέθηκε θετική στον ιό Lyssavirus, μίας σπάνιας αλλά θανατηφόρας ασθένειας, η οποία είναι μεταδιδόμενη και στον άνθρωπο. Κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει και για τα κατοικίδια, καθώς οι νυχτερίδες (που ανήκουν στο είδος των φρουτοφάγων) συχνά φωλιάζουν σε οπωροφόρα δέντρα.

«Παρόλο που είναι γνωστό ότι πολλές νυχτερίδες είναι θετικές στον ιό, είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν περιπτώσεις στις οποίες ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Μόνο δύο περιστατικά έχουν αναφερθεί και τα δύο στο Κουίνσλαντ», ανέφερε ο γιατρός John Carnie, ανώτερος υπάλληλος υγείας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μόνο εκπαιδευμένοι εθελοντές ή έμπειροι εργαζόμενοι της άγριας φύσης μπορούν να έρχονται σε επαφή με τις νυχτερίδες και συστήθηκε ο εμβολιασμός τους.

Ο ιός μεταδίδεται με το γδάρσιμο ή δάγκωμα της εν λόγω νυχτερίδας και σε μια τέτοια περίπτωση συνίσταται να πλένεται η περιοχή με σαπούνι και νερό και να ζητείται εγκαίρως ιατρική βοήθεια.

newsbomb