Ένας νέος ουρανοξύστης κατασκευάζεται κάθε πέντε ημέρες στην Κίνα, η οποία το 2016 προγραμματίζεται να έχει συνολικά 800 τουλάχιστον, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερους από όσους συνολικά έχει η Αμερική.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευήν 200 και πλέον ουρανοξύστες στην Κίνα. Κατά τα διεθνή πρότυπα ουρανοξύστης χαρακτηρίζεται κάθε κτήριο ύψους 152,5 μέτρων και άνω.

Οι πέντε από τους 10 υψηλότερους στον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα, όπου βρίσκεται και ο δεύτερος σε ύψος- στη Σανγκάη, ο πύργος Τζιμ Μάο ύψους 421 μέτρων – ανακοίνωσε η πανεπιστημιακή διεύθυνση του Ευρω-Κινεζικού Εμπορικού Ινστιτούτου.

Το Χονγκ Κονγκ έχει τους περισσότερους ουρανοξύστες της Κίνας, 58 συνολικά, με την Σανγκάη να ακολουθεί με 51 και το Σεντσέν με 48.

Οι ουρανοξύστες έλυσαν ως ένα βαθμό το πρόβλημα της στενότητας γης στις αστικές περιοχές της Κίνας αλλά το κόστος συντήρησής τους είναι δυσανάλογα μεγάλο, μολονότι το κόστος κατασκευής είναι «συμβατό», διαπιστώνει η σχετική έρευνα του Ινστιτούτου.

Κατά μέσο όρο η κατασκευή κοστίζει 3.088 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο -περιλαμβάνεται και η αξία του οικοπέδου με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου – αλλά η συντήρησή τους φθάνει ως και 75.000 δολάρια την ημέρα. Σε πόλεις «ιδιαίτερης οικονομικής είτε πολιτικής σημασίας» όπως λ.χ. η Σανγκάη και το Πεκίνο, τα ενοίκια στους ουρανοξύστες κυμαίνονται μεταξύ 1.660 και 4.350 δολαρίων κατά τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook