Τροπολογία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει σήμερα, κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή και τα γεγονότα στη Νομική.

Η τροπολογία της ΝΔ, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και θα συζητηθεί την Τρίτη το απόγευμα, προβλέπει την κατάργηση άρθρων των δύο νόμων του ΠΑΣΟΚ του \’82 και \’83 αλλά και του νόμου του 2007 της Μαριέττας Γιαννάκου.

Ουσιαστικά, από τη ΝΔ ζητούν σε περίπτωση τέλεσης ποινικού αδικήματος σε πανεπιστημιακό χώρο να μπορεί η αστυνομία να παρεμβαίνει με απλή καταγγελία, χωρίς να χρειάζεται η άδεια από τις πρυτανικές αρχές (κατάργηση των άρθρων 5-9 του νόμου Γιαννάκου 3549/2007).

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος».

Σχoλιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για το άσυλο, ο ΛΑΟΣ σημειώνει: «Όπως και στην ΑΟΖ, έτσι και στο θέμα της κατάργησης του ασύλου, η ΝΔ αναθεώρησε τις απόψεις της ερχόμενη πιο κοντά στις θέσεις του ΛΑΟΣ. Τους καλωσορίζουμε και οψόμεθα εις άλλες θέσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής σημείωσε ότι υπάρχει σαφές και πλήρες νομικό πλαίσιο, «το θέμα είναι αν αυτό εφαρμόζεται». Υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Μάρτιο η υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να καθορίσουν τους χώρους όπου ισχύει το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση, προσθέτοντας ότι «ακόμη περιμένουμε να γίνει αυτό σε κάποια πανεπιστήμια».

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ασύλου, τόνισε και o υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, επισήμανε πως υπάρχει νόμος, ο οποίος είναι σωστός, αλλά δεν εφαρμόζεται και πρόσθεσε πως εκεί πρέπει να επικεντρώσουν οι πολιτικές δυνάμεις. «Ενας νόμος που δεν εφαρμόζεται δεν πρέπει να αλλάξει όταν είναι σωστός, απλώς πρέπει να βρούμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να τον κάνουμε να λειτουργήσει» είπε ο κ. Καστανίδης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook