Σε μιαν πρωτοφανή κακοήθεια ασυνείδητου αποδίδεται η αναστάτωση που προκλήθηκε το βράδυ της Κυριακής κατα τον απόπλου των πλοίων της ΑΝΕΚ "Έλυρος" και "Λατώ" απο τα λιμάνια των Χανίων και του Πειραιά αντίστοιχα, αλλά και στα άλλα λιμάνια που ήταν στην διαδικασία απόπλου πλοία της εταιρείας.

Το τηλεφώνημα του αγνώστου έγινε την ώρα του απόπλου των πλοίων και έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας σε πλοίο της ΑΝΕΚ χωρίς να διευκρινίζει το όνομα του πλοίου.

Έτσι σήμανε αμέσως συναγερμός και η κινητοποίηση των αρχών στα λιμάνια που φιλοξενούνται τα πλοία της εταιρείας ήταν μεγάλη.

Τα πλοία που μόλις είχαν αποπλεύσει, επέστρεψαν στα λιμάνια και άρχισαν οι έρευνες απο δυνάμεις της αστυνομίας, απο δύτες ενώ σε κατάσταση εοτιμότητας ήταν και άνδρες της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Το Flashnews βρέθηκε στο λιμάνι της Σούδας την ώρα που το πλοίο "Έλυρος" εκκενώνονταν με ψυχραιμία από τους 1700 επιβάτες του που είχαν επιβιβαστεί σε αυτό με προορισμό τον Πειραιά.

Το πλοίο αφού ελέγχθηκε με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου και δυτών και επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες ότι επρόκειτο για άλλη μια κακόγουστη φάρσα, αναχώρησε από το λιμάνι της Σούδας περίπου 10 λεπτά πριν τη 1 τα ξημερώματα.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και σε άλλα πλοία της ΑΝΕΚ, ενώ το "ΛΑΤΩ" αναχώρησε από τον Πειραιά με προορισμό τα Χανιά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.