Πριν την Πέμπτη 7 Ιουλίου όπου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί από το Εφετείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΠΑΕ ΟΦΗ για παράνομη σύνθεση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αδειοδότησης της ΕΠΟ θα βγει η απόφαση για την κρητική ομάδα.

Αυτό αποκάλυψε στην εκπομπή «Η Δίκη της Δευτέρας» ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος που ήταν ο κεντρικός καλεσμένος του Κυριάκου Θωμαϊδη ενώ συμμετείχε στο πάνελ και ο γνωστός δημοσιογράφος Θάνος Μπλούνας.

Ο κ. Πιλάβιος ερωτώμενος για το θέμα του ΟΦΗ επεσήμανε : «Το θέμα ξεκίνησε επειδή δεν πήρε άδεια, την πρώτη φορά, ούτε στη δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πήγε στα πολιτικά δικαστήρια.

Όταν ήρθε η UEFA, μιλήσαμε και για αυτό το θέμα. Μας είπε ο κ. Ινφαντίνο ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε όλες τις ομάδες και ότι αυτό δεν γίνεται πουθενά. Μάλιστα, υπάρχουν τρία κριτήρια. Το πρώτο κριτήριο που βγαίνεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το δεύτερο που είναι για την πρώτη κατηγορία και το τρίτο για τις άλλες κατηγορίες.

Για τον ΟΦΗ περιμένουμε απόφαση πριν τις 7 Ιουλίου, νωρίτερα από τα πολιτικά δικαστήρια. Δεν είχαμε καμία πρόθεση για διαφορετική αντιμετώπιση του ΟΦΗ και του Ηρακλή.

Πήγα να αποτρέψω αυτά τα αυστηρά κριτήρια και στο ΔΣ και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσα, αλλά δεν τα κατάφερα. Όταν ένας συνεταιρισμός αποφασίζει κάτι, πρέπει να το σεβαστείς» τόνισε χαρακτηριστικά».

Αναφορικά με το αν θα γίνουν πλέϊ οφ σε Football League και Football League 2 ο κ. Πιλάβιος έδωσε μια λακωνική απάντηση όπου και ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα : «Ελπίζω να γίνουν. Για μένα πρέπει να γίνουν. Έστω και τον Οκτώβριο!»

Το πώς θα γίνουν τώρα πλέϊ οφ τον Οκτώβριο για πρωταθλήματα που υποτίθεται ότι έχουν ολοκληρωθεί από τα μέσα Μαΐου αλλά δύο μήνες περίπου μετά δεν έχουν επικυρωθεί ακόμη οι βαθμολογίες είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο οποίος μάλλον περιμένει να δει τις αποφάσεις με τις πλαστές ενημερότητες αλλά και τους πιθανούς υποβιβασμούς των ομάδων για τα στημένα για να μπορέσει να διαμορφωθεί ο ποδοσφαιρικός χάρτης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Αναλυτικά οι κυριότερες τοποθετήσεις του πρόεδρου της ΕΠΟ στη «Δίκη της Δευτέρας» :

Αναφορικά με το έγγραφο της UEFA προς την τουρκική ομοσπονδία ότι τιμωρούνται με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι εμπλεκόμενες ομάδες στα στημένα παιχνίδια στη γειτονική χώρα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, είπε: «Οι πληροφορίες μου λένε ότι σήμερα το βράδυ ήρθε επιστολή από την UEFA, που δεν γνωρίζω τι αναφέρει. Είμαι βέβαιος ότι έχει φτάσει, αλλά τα γραφεία είναι κλειστά. Νομίζω ότι θα λέει για τις εμπλεκόμενες ομάδες και για την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή. Αλλά ας περιμένουμε μέχρι αύριο (05/07) το πρωί. Η UEFA λειτουργεί περισσότερο με τις πειθαρχικές της επιτροπές. Αύριο θα δώσω στη δημοσιότητα την επιστολή της UEFA».

Για την κόντρα που υπήρξε στο παρελθόν ανάμεσα στην ΕΠΟ και την Πολιτεία, είπε: «Οι τσακωμοί της ΕΠΟ με την Πολιτεία, μας πήγε πολύ πίσω. Οι εκλογές στην ΕΠΟ γίνονται για τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Θεωρώ ανήθικο το να αλλάξω το ΔΣ, επειδή είχα βγει πρόεδρος. Υπάρχουν πολύ καλά στελέχη και σε αυτό το ΔΣ».

Αναφερόμενος στο θέμα της πρότασης για διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΟ, τόνισε: «Δεν διαφωνώ στην πρόταση το πρωτάθλημα της Super League να πάει στην ΕΠΟ. Το τάιμινγκ αυτή τη στιγμή είναι καλύτερο από άλλες φορές. Η ομοσπονδία δεν είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι, να διοργανώσει το πρωτάθλημα. Θέλει κάποια διαφορετική διοργάνωση. Αν χρειαστεί, θα το κάνουμε. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα. Δεν θα χρειαζόταν, ας πούμε, ένας Πατρίκ Κομνηνός; Για παράδειγμα υπάρχει μια έλλειψη διεθνούς εμπειρίας.
Είμαι ο τρίτος αντιπρόεδρος της επιτροπής του Champions League, όπου συνεδριάζει σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, δύο φορές το χρόνο. Μετά είχαμε τις εκλογές στη FIFA. Η διοργάνωση του πρωταθλήματος χρειάζεται και διεθνή εμπειρία. Τα στημένα δεν τα πήραμε από την Ευρώπη;»

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δήλωσε άγνοια για τη συνεδρίαση της ΕΕΑ για τη συγχώνευση Καβάλας και Ηρακλή: «Δεν γνωρίζω ότι αύριο έχει συνεδρίαση η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για το θέμα της Καβάλας και του Ηρακλή».

Για τον Ηρακλή και την άρση της ρήτρας εμπιστευτικότητας για την περίπτωσή του είπε: «Είναι λάθος αυτό. Είναι άλλο θέμα αυτό της αδειοδότησης και άλλο αυτό της πλαστής ενημερότητας. Φανταστείτε να μην το έλεγα. Οτιδήποτε έρχεται στην αντίληψή μας, πρέπει να το λέμε. Άλλο ο φάκελος και άλλο η αδειοδότηση. Ότι είναι θέμα UEFA και είναι ιδιωτικό, πρέπει να μένει κρυφό.Τους φακέλους αδειοδότησης, κυρίως αυτών που παίζουν στην Ευρώπη, δεν επιτρέπεται. Υπάρχει ένα χαρτί που λέγεται ρήτρα εμπιστευτικότητας. Αν η Λίγκα πει, ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα μπορούν να μου πουν ότι δεν τήρησα την υπογραφή μου. Ότι γίνει με τους φακέλους, πρέπει να διατηρήσουμε μια εμπιστευτικότητα. Αν ένας παίκτης δεν έχει υπογράψει και γίνει γνωστό το όνομά του, τότε ποια θα είναι η ζωή του στην Ελλάδα;»

Όσον αφορά σε πιθανές αλλαγές που μπορεί να γίνουν τόνισε: «Έχω σκοπό μέχρι το τέλος του χρόνου, να κάνω μια σοβαρή επιτροπή που μέχρι τον Δεκέμβριο να μας φέρει μια εισήγηση για νομικά θέματα, που πάσχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο πειθαρχικός κώδικας θα ψηφιστεί και θα αλλάξει σίγουρα στις 22 Ιουλίου».

Σε ερώτηση για το αν εμπιστεύεται τα αθλητικά δικαστήρια της ΕΠΟ, απάντησε: «Δεν μου επιστρέπεται να μιλήσω».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε στο θέμα των στημένων αγώνων: «Δεν είχαμε καμία καθυστέρηση και δεν επηρέασε τη διαδικασία. Ξεκίνησε από συζητήσεις ότι υπάρχει ένα σύστημα στην UEFA που λέγεται BFDS που θα δοθεί ως δώρο στις ομοσπονδίες για να το κάνουν μόνες τους. Αυτό δεν έγινε και το έκανε μόνη της η UEFA. Αποφάσισα και πήγα 2-3 φορές στην UEFA, από τις αρχές της θητείας μου, τον Νοέμβριο του 2009, για να δω τι γίνεται και να καταλάβω το σύστημα. Η UEFA βλέπει 29.000 παιχνίδια το χρόνο. Έτσι ξεκίνησε η υπόθεση και ήρθαν οι φάκελοι. Δείξαμε διορατικότητα και δεν πήγαν οι φάκελοι στη δικαιοσύνη. Τους έδωσα στον κ. Μπιτσαξή, για να τους δώσει στην τακτική δικαιοσύνη. Μου ήρθαν προειδοποιήσεις για ένα παιχνίδι και πήρα τους προέδρους και τους είπα, προσέξτε καλά».

Για το αν είχε ενημερώσει προέδρους ομάδων όταν ήρθαν οι φάκελοι των στημένων από την UEFA, τόνισε: «Όταν ήρθαν οι φάκελοι, πιθανόν να είχα ενημερώσει κάποιους προέδρους. Αλλά και να μην το έλεγα, θα το μάθαιναν σε μια εβδομάδα. Άλλωστε, όποιοι έπαιζαν ήξεραν».

Για την απαγόρευση στοιχηματισμού, είπε: «Είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει η απαγόρευση στοιχηματισμού και τους ποδοσφαιριστές».
Παράλληλα, ζήτησε τη βοήθεια της Πολιτείας: «Θέλουμε σε πολλά θέματα τη βοήθεια της Πολιτείας. Για το θέμα της βίας χρειάζεται πρώτον ένα είδος ιδιώνυμου, δεύτερον το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το τρίτον η κάθε ΠΑΕ να έχει την ευθύνη για τους φιλάθλους της. Αλλά θα πρέπει να δούμε πως αυτά τα πράγματα είναι εφικτά».

Για τις πλαστογραφίες, είπε: «Δεν μπορώ να μιλήσω για τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης».
Για δήλωσή του που είχε παρερμηνευτεί, υποστήριξε: «Είπα ότι δεν θα τιμωρηθεί καμία ομάδα για τα στημένα παιχνίδια, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Μιλούσα με όλους τους προέδρους και μιλάω, αλλά τώρα δεν μιλάει κανείς με κανέναν. Αυτό είναι το καλό της ιστορίας. Ενα μεγάλο θέμα, έχει φύγει μετά από αυτήν την ιστορία».

Για τις συνομιλίες που αφορούσαν στο πρόσωπό του, τόνισε: «Προσπαθούσαν όλοι να δείξουν ότι κρατούσαν εμένα, αλλά και τους διαιτητές. Ήταν ωραίο που έγραφε ο διάλογος τη διεύθυνση του σπιτιού μου; Έχω νιώσει απειλούμενος και πριν και τώρα».

Για το αν είχε σκοπό να παραιτηθεί, είπε: «Είχατε γράψει, ένας άνθρωπος που τον απειλούν, γιατί κάθεται. Αυτό με είχε αγγίξει».

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος συνέχισε για τις συνομιλίες: «Στην Ελλάδα μας αρέσει να είμαστε νταραβεριτζήδες. Δίνετε σημασία σε κάτι που είπε κάποιος να μείνει ο Αστέρας, να πέσει ο Ηρακλής; Το τι λέγεται είναι το 1/500 από αυτό που ακούνε τα αυτιά μας κάθε μέρα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πιθανόν ποδοσφαιριστές ή προπονητές, πλούτισαν και αυτόν τον πλουτισμό τον έφεραν στο ποδόσφαιρο. Αλλά θα ήθελα να μάθω που πήγαν τα λεφτά. Εντάξει, ο Αστέρας έμεινε, ο Ηρακλής έπεσε. Το θέμα είναι, τα χρήματα; Αυτοί που τα έχασαν, αυτοί που τα κέρδισαν;»

Αναφερόμενος στο σύμβουλο της ΕΠΟ, κ. Χατζηαποστόλου, είπε: «Ο κ. Χατζηαποστόλου λέει πολλά και είναι δικαίωμά του. Είχα παρακαλέσει τα θέματα του ΔΣ να τα συζητάμε εκεί και μετά στα μέσα. Ο κ. Χατζηαποστόλου έκανε το αντίστροφο. Επέλεγε σε κάθε ΔΣ να κάνει αντιπολίτευση».

Σε ερώτηση για μια αναφορά του Δαλούκα ότι ο Πιλάβιος δεν τον αντιμετώπισε με δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της ΕΠΟ δήλωσε απορημένος: «Μα ο κ. Δαλούκας παραιτήθηκε. Ο κ. Δαλούκας έστειλε πολύ αργότερα μια επιστολή ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ότι ζητάει συγνώμη για όλα».

Για συνδρομή που έχει ζητηθεί από την Ιταλία, είπε: «Βλέπουμε θετικά αυτήν τη συνδρομή. Το Μακάμπι – Ολυμπιακός, το έμαθα από εσάς. Εχετε μιλήσει και εσείς και όλοι πάρα πολύ καιρό. Μέσα σε όλο το παρολί, λες ότι μπορεί να με μαγνητοφωνήσανε. Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι που να έχει τη φωνή μου».

Για το διάλογο που είχε με τον Γιώργο Τσακογιάννη, υποστήριξε: «Δεν θυμάμαι τη συνομιλία με τον κ. Τσακογιάννη. Δεν το αρνούμαι ότι μου είπε κάποια πράγματα. Φόβο έχω νιώσει αρκετές φορές. Είχα και ευθεία απειλή, όχι για τη ζωή μου. Από πολλούς ανθρώπους».

Για τις έρευνες που γίνονται, είπε: «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη εικόνα στο πόρισμα. Να υπάρξει βάθος. Η ποινική δικαιοσύνη είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει. Η ποδοσφαιρική δεν χρειάζεται πολλές αποδείξεις. Εδώ και λίγο καιρό, από την UEFA υπάρχει ένα νέο στέλεχος σε κάθε ομοσπονδία. Υπάρχει ένας αξιωματούχος ακεραιότητας. Επιλαμβάνεται για το κύρος του αγώνα. Υπάρχει δίκτυο 53 αξιωματούχων, χρηματοδοτείται από την UEFA, είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Πολιτείας, Ομοσπονδίας και οποιουδήποτε άλλου φορέα που έχει να κάνει με το στοίχημα».

Για το ότι έχει δηλωθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης για τον Σταύρο Ψωμιάδη, είπε: «Δεν υπάρχει συναίνεση από εμένα».

Παράλληλα, μίλησε και για τα θετικά της υπόθεσης των στημένων αγώνων: «Πλέον, ο καθένας θα προσέχει πως και με ποιον θα μιλάει. Εγώ πιστεύω ότι μετά από 2 χρόνια θα ξαναβγουν κεφάλια από τη Λερναία Ύδρα».

Γενικότερα για το ποδόσφαιρο, είπε: «Δεν πρέπει να το βγάζουμε το ποδόσφαιρο από την κοινωνία που ζούμε. Μην το απομονώνουμε. Μην το πυροβολούμε τόσο πολύ. Ακολουθεί την ελληνική κοινωνία».

Για τους Παπαδόπουλο και Γεωργιάδη που εμπλέκονται τα ονόματα τους στα στημένα παιχνίδια και είναι άνθρωποι που εμπλέκονται με τις Εθνικές ομάδες, τόνισε: «Θέλω να τους ακούσω και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Γεωργιάδη».

Για τον τελικό του Κυπέλλου: «Μετά τα στημένα, είναι η πιο δυσάρεστη στιγμή της θητείας μου. Ντράπηκα πάρα πολύ και που ηγούμαι αυτού του πράγματος, που λέγεται ποδόσφαιρο. Ήταν ντροπή. Τα λάθη ήταν οργανωτικά και η ευθύνη της ομοσπονδίας δεν ήταν αυτή που της καταλογίστηκε. Αυτό το θέμα θα τύχει της δικής μου προσοχής. Όμως, δεν είναι λύση αυτό που γίνεται σε άλλα αθλήματα. Ένα γήπεδο 60.000 θέσεων, να βάλουμε 20.000 κόσμο. Σκέφτηκα να μην γίνει απονομή, αλλά σκέφτηκα τους ανθρώπους και τις οικογένειας που είχαν παιδιά, αλλά και τους παίκτες που μόχθησαν μια ολόκληρη χρονιά».

Για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Eθνικών ομάδων: «Έχουν γίνει πάρα πολλά. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την U-15. Πήγαμε λίγο πίσω, αλλά αυτό θα γίνει σίγουρα».

Τέλος, για το αν αισθάνεται ότι έχει την πολιτική στήριξη, είπε: «Δεν έχω νιώσει ότι υπάρχει πολιτική στήριξη. Προσπαθώ να είμαι χαμηλών τόνων, χωρίς να κάνω τρέλες, προσπαθώ να συμμαζέψω οικονομικά την ομοσπονδία. Ολοι οι Βουλευτές με βρίζουν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook