Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν ανήμερα των Θεοφανίων στην προκυμαία της Σμύρνης, στο περίφημο Κε. Εκεί, πραγματοποιήθηκε επίσημα, με την άδεια των τουρκικών αρχών, η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Σε εκείνη τη μαρτυρική θάλασσα της Σμύρνης, απέναντι από το ιστορικό κτήριο του παλιού ελληνικού προξενείου, απόγονοι ελληνικών οικογενειών της Σμύρνης, Έλληνες από την Πόλη και την Ιμβρο, επισκέπτες από τη Χίο και τη Μυτιλήνη γιόρτασαν τα Θεοφάνεια μέσα σε κλίμα κατάνυξης αλλά και συγκίνησης για τις “Αλλοτινές πατρίδες”…

Τον αγιασμό τέλεσε ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 τελούσε περιστασιακά λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση, ιερατικό προϊστάμενο της Αγίας Φωτεινής.

Εκείνη την ημέρα τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ήταν στραμμένα στη Σμύρνη.

Και όλα τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για μια ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, καθώς, όπως ανέφεραν, για πρώτη φορά μετά τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό, πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Ήταν όμως η πρώτη φορά;

Για την ιστορία, η πρώτη φορά μετά το 1922, που πραγματοποιήθηκε η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στη Σμύρνη ήταν στις 6 Ιανουαρίου του 2006, δηλαδή 84 χρόνια μετά…

Η Τελετή, όπως και τότε έγινε στο χώρο μπροστά στο Ελληνικό Προξενείο στην παραλία της Σμύρνης από τον ίδιο Ιερέα, τον π. Κύριλλο Συκή, αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικό προϊστάμενο της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης!

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορική εκείνη Τελετή είχε και άρωμα Κρήτης, καθώς ο μικρός (τότε) Αντώνης Αντωνογιαννάκης που κρατούσε τον Σταυρό, κατάγεται από το Ηράκλειο και σήμερα σπουδάζει στα Χανιά!

Δείτε τα video:

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook