Το Mega και η εταιρία παραγωγής Indigo View εγκαινιάζουν το προσεχές Σάββατο, στις 8 μ.μ. την Έκθεση «Το Νησί» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Ως πρώτη πόλη παρουσίασης αυτής της Έκθεσης επελέγησαν τα Χανιά, τόπος καταγωγής του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη και έδρα της εταιρίας παραγωγής Indigo View (συμπαραγωγού της σειράς).

Η Έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό απ' όλα τα στάδια της παραγωγής, κοστούμια και αξεσουάρ, μακέτες σκηνικών κλίμακας 1:20 και σχέδια κατασκευής, μάσκες και προσθήκες των ειδικών εφέ, προβολή σκηνών και στιγμιότυπων προετοιμασίας και κατασκευών, αντικείμενα που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν. Την επιμέλεια έχει ο σκηνογράφος της ομώνυμης σειράς, Αντώνης Χαλκιάς.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα προβληθούν όλα τα επεισόδια της σειράς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν:

α) εργαστήρια μακιγιάζ ειδικών εφέ την Κυριακή 17 Ιουλίου 2011, από τους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, οι οποίοι «δημιούργησαν» εκατοντάδες λεπρούς για τις ανάγκες της σειράς και είναι υπεύθυνοι για ίσως τη μεγαλύτερη δουλειά μακιγιάζ ειδικών εφέ που έχει γίνει έως τώρα στην Ελλάδα

β) εργαστήριο σκηνογραφίας την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011 από το σκηνογράφο και επιμελητή της έκθεσης Αντώνη Χαλκιά

γ) ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της σειράς: Θοδωρή Παπαδουλάκη σκηνοθέτη, Αντώνη Χαλκιά σκηνογράφο, Ξανθή Κόντου ενδυματολόγο, Βαγγέλη Κατριτζιδάκη διευθυντή φωτογραφίας και προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Νησί - Η αληθινή ιστορία», το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011 στις 7.30 μ.μ.

δ) Αναπαράσταση της παράστασης Καραγκιόζη που έδωσε ο καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Μπλαζάκης στη Σπιναλόγκα για τις ανάγκες της σειράς την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011 στις 8 μ.μ.

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι: «Το Νησί» παρουσίασε με τρόπο ρεαλιστικό, αλλά όχι ωμό, με ευαισθησία και σεβασμό ένα από τα μελανά σημεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ανέδειξε και ανακάλυψε εκ νέου μια βιβλική ασθένεια, τα θύματά της, άμεσα και έμμεσα, την καθημερινότητά τους, τους αγώνες τους σε έναν τόπο στιγματισμένο και σβησμένο από το χάρτη. Κυρίως όμως ανέδειξε με καλλιτεχνική αρτιότητα και εντιμότητα την Κρήτη του 20ού αιώνα, τη ντοπιολαλιά και τις συνήθειες, τη μουσική, την παράδοση και την αρχιτεκτονική, τις ενδυμασίες και τα έθιμα, τις κοινωνικές δομές και το ήθος των ανθρώπων του νησιού. Με πάνω από 500.000 επισκέπτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) με υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης κυρίως στα νεανικά κοινά (70%), «Το Νησί» κατάφερε να συγκινήσει και να συνεπάρει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και να βάλει ανθρώπους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να αναρωτηθούν, να ψάξουν, να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το παρελθόν και την παράδοση και, τελικά, να έρθουν πιο κοντά».

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 24 του μήνα. Ώρες λειτουργίας:10 π.μ.-14 μ.μ. και 7 έως τα μεσάνυχτα όλες τις ημέρες. Είσοδος ελεύθερη.