Για αποποίηση ευθυνών και τακτική “Πόντιου Πιλάτου”, που “νίπτει τας χείρας του” από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην παραλία της Νέας Χώρας, κατηγορούν τον δήμαρχο Χανίων, κάτοικοι της περιοχής με επιστολή τους, όσον αφορά τις αρμοδιότητές και την πολιτική της δημοτικής αρχής, σε σχέση με τις μισθώσεις παραλίας-αιγιαλού στο Δ. Χανίων.

Η επιστολή επί της ουσίας έρχεται ως απάντηση στην ανακοίνωση του δημάρχου Χανίων κ.Τάσου ΄Βαμβουκα με την οποία κατηγορούσε δημοτικές παρατάξεις που είχαν συνυπογράψει κείμενο κατοίκων και φορέων της Ν.Χώρας, για την κατάσταση που επικρατεί στην παραλία.

Διαβάστε την σημερινή επιστολή που υπογράφεται από την Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας και την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Με τους πολίτες που υποφέρουν και τη νομιμότητα ή με τα συμφέροντα, κ. Δήμαρχε;

Ω καιροί ώ ήθη! Οι πολίτες των Χανίων είδαν για πρώτη φορά αλαφιασμένο τον δήμαρχό τους να απαντά σε ανακοίνωση, που συνυπέγραφαν σύλλογοι της Νέας Χώρας, της πόλης και δημοτικές παρατάξεις, για τα σοβαρά προβλήματα της παραλίας της Νέας Χώρας. Ο κ. δήμαρχος ενοχλήθηκε διότι αποκαλύφθηκε η αποποίηση ευθυνών και η απραξία του ίδιου και της δημοτικής αρχής και με γνώμονα το αξίωμα ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» μας κατηγορεί ότι αγνοούμε τη νομοθεσία, ότι κάνουμε μικροπολιτική και λέμε ανακρίβειες. Τα γεγονότα όμως είναι αδιάψευστα και τα ερωτήματα προς τον κ. Δήμαρχο αμείλικτα.

Συγκεκριμένα

1. Στις 5 Αυγούστου 2015 το Δημ. Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέας Χώρας για την κατάργηση της ομορίας. Ο κ. Δήμαρχος ως αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ορίστηκε να χειριστεί το θέμα των παραλιών εν όψει του 2016. Τι πρότεινε για την ομορία ο Δήμος και η ΠΕΔ; Που είναι τα έγγραφα και οι προτάσεις που κατέθεσαν στην κυβέρνηση; Έστω και τώρα δώστε αυτές τις προτάσεις στη δημοσιότητα.

2. Λέει στη δήλωσή του ο κ. δήμαρχος: «[…] η νομοθεσία παρέχει στην Κτηματική Υπηρεσία τη διαχείριση της παραλίας της Νέας Χώρας και όχι στο Δήμο, λόγω του καθεστώτος της ομορίας.[…]». Πρόκειται φυσικά για τη μισή αλήθεια. Το άρθρο 14 της ΚΥΑ της 7/4/2015, προβλέπει ότι «όλες οι μεταβιβάσεις του δικαιώματος απλής χρήσης κοινοχρήστων χώρων, απευθείας ή κατόπιν δημοπρασίας […] θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από τους Δήμους έως και την 31η Μαΐου εκάστου έτους παραχώρησης». Ο κ. δήμαρχος είχε ένα ολόκληρο μήνα για να προετοιμαστεί, ενώ από τις 12 Μαΐου υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Χανίων (ΑΓΔΠΧ, πρώην Κτηματική Υπηρεσία) για τις τιμές παραχώρησης θέσεων στους όμορους ανά τ.μ. Τα τοπογραφικά διαγράμματα και οι μισθώσεις των όμορων θα μπορούσαν να είναι έτοιμες έως τις 20 του Μάη. Αντί γι’ αυτό ο κ. Δήμαρχος πρότεινε στο Δημ. Συμβούλιο της 23ης Μαΐου να αποτυπωθούν στα ατομικά τοπογραφικά διαγράμματα οι όμορες επιχειρήσεις, με περιορισμό του χώρου παραχώρησης επί της παραλίας, χωρίς να υπογράψει συμβάσεις μίσθωσης όπως έκαναν άλλοι δήμοι, αφήνοντας έτσι την «καυτή πατάτα» στην πρώην Κτηματική. Ο λόγος προφανής: αφού ο δήμαρχος δεν υπογράφει συμβάσεις ομορίας, δεν είναι και υπεύθυνος για όσα συμβούν στις όμορες παραλίες του δήμου. Πρόκειται για αποποίηση ευθύνης που δεν ξεγελά ούτε τους πολίτες, αλλά ούτε και το νομοθέτη που προβλέπει για τους ΟΤΑ «σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τα κατά τόπους αρμόδια Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας προκειμένου να εισηγηθούν […] τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία» (ΚΥΑ, 7/4/2015, άρθ.7, παράγρ. 5). Εξάλλου, με την τακτική αυτή του ροκανίσματος του χρόνου ο δήμος θα χάσει έσοδα διότι αν υπέγραφε τις συμβάσεις έως 31/5 θα εισέπραττε το 70% των εσόδων ενώ με την υπογραφή από την 1η Ιουνίου θα εισπράξει μόνο το 50%. 

3. Η ευθύνη της κεντρικής εξουσίας για τα αδιέξοδα που παρατηρούνται σε βασικές πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών, και για τις οποίες υπεύθυνοι παραμένουν οι ΟΤΑ, όπως είναι η ποιότητα της ζωής στις πόλεις, η απρόσκοπτη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους κ.α. είναι μεγάλη Η έλλειψη πόρων και η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας περιόρισαν τις δυνατότητες των δήμων, ωστόσο δεν δικαιολογούν την αδράνεια για την επιβολή της νομιμότητας στην παραλία της Νέας Χώρας. 

4. Ο δήμος Χανίων δεν είναι απλώς μια υπηρεσία με το προσωπικό του. Ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αναδεικνύει ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, να επηρεάζει την κοινή γνώμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εν ολίγοις, μπορεί να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, όπως αυτά που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην παραλία της Νέας Χώρας. Οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής μετά την απώλεια της γαλάζιας σημαίας πέρυσι το καλοκαίρι αποδεικνύουν ότι η ελάχιστη πολιτική βούληση και κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών μπορεί σε λίγες ημέρες να αλλάξει το κλίμα.

5. Ο δήμος Χανίων έχει την υποχρέωση να φροντίζει για την καθαριότητά των παραλιών, την δημιουργία κατάλληλων υποδομών, την συντήρησή τους, την πρόσβαση σε αυτές των πολιτών όλων των ηλικιών -και ασφαλώς και των ΑΜΕΑ. Η αποκαλυπτική έκθεση του Επιθεωρητή Ευάγγελου Ρούσσου στις 2 Ιουλίου 2015, δείχνει ότι ο δήμος όχι μόνο δεν μερίμνησε ώστε η παραλία της Νέας Χώρας να είναι ασφαλής και καθαρή, αλλά αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις που του έγιναν. Το ερώτημα είναι εάν έχει ληφθεί μέριμνα για την εξάλειψη όσων κινδύνων περιγράφονται στην έκθεση αυτή για την φετινή τουριστική περίοδο. Όχι τόσο διότι αποτελούν προϋποθέσεις για την επανάκτηση της γαλάζιας σημαίας, αλλά διότι η ασφαλής χρήση και διέλευση από την πιο κεντρική παραλία της πόλης πρέπει να είναι προτεραιότητα για οποιαδήποτε δημοτική αρχή σέβεται τους δημότες της.

Τί πρέπει και τί μπορεί να κάνει ο Δήμος Χανίων για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δημοτών και των χιλιάδων επισκεπτών του κάθε καλοκαίρι; Η απάντηση προϋποθέτει μια διαφορετική προσέγγιση από εκείνη που έχει μέχρι τώρα υιοθετήσει ο κ. δήμαρχος.

1. Να απαρνηθεί την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να πάρει ευθέως θέση: Το δίλημμα που αντιμετωπίζει είναι εάν θα προασπίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών ή εάν αδρανώντας θα συνεχίσει να πριμοδοτεί αυτούς που στερούν με τις πρακτικές τους την παραλία από τους πολίτες. 

2. Το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των παραλιών ή της είσπραξης των μισθωμάτων. Διότι ακόμη και αν όλες οι αρμοδιότητες περάσουν σε ένα αδιάφορο για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών δημοτικό συμβούλιο θα έχει απλώς αλλάξει η τσέπη στην οποία καταλήγουν τα μισθώματα των επιχειρηματιών και τα χρήματα των φορολογούμενων. Ο δήμαρχος πρέπει να εγκαταλείψει τον μικροπολιτικό αγώνα στον οποίο έχει επιδοθεί η ηγεσία της ΚΕΔΕ και η πλειοψηφία των δήμων της Κρήτης, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως πώς να διατηρήσουν ή να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την εκμετάλλευση της παραλίας και όχι πως θα εξασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Αντίθετα, πρέπει να έχει ως οδηγό τα παρακάτω.

3. Να εισηγηθεί την τροποποίηση ή κατάργηση του νόμου 2971/2001 και τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης του αιγιαλού και της παραλίας ως δημόσιων αγαθών τα οποία τίθενται εκτός της λογικής της αγοραπωλησίας. 

Συγκεκριμένα

4. Να εισηγηθεί στην κυβέρνηση και στην ΚΕΔΕ ότι οποιαδήποτε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου χωρίς κατάργηση της παράλογης δυνατότητας των όμορων επιχειρήσεων να νέμονται κατά βούληση τους όμορους αιγιαλούς δεν οδηγεί παρά στη διαιώνιση ενός φαύλου καθεστώτος.

5. Να υποστηρίξει την κατάργηση της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 2971/2001 που ορίζει ότι ο «παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου», γεγονός που ενθαρρύνει τις καταπατήσεις παλαιού αιγιαλού αλλά και την ένταξή του στα «φιλέτα» του ΤΑΙΠΕΔ. Εδώ ο δήμος Χανίων πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, που προς τιμήν του υποστήριξε την κατάργηση της διάταξης κατά τη διαβούλευση του απαράδεκτου σχεδίου νόμου του 2014 για τις παραλίες και τον αιγιαλό που είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, λίγο πριν την πτώση της (βλ. http://www.opengov.gr/minfin/?p=4635).

Ήδη σήμερα, πριν την υπογραφή των συμβάσεων ομορίας δύο επιχειρηματίες-κοτζαμπάσηδες της Ν. Χώρας έχουν αυθαίρετα και ατιμώρητα απλώσει ομπρελοκαθίσματα στην παραλία. Να τα αποτελέσματα από τον συνδυασμό ενός αδιαφορούντος δήμου και ενός υποστελεχωμένου και με ακατανόητη ανοχή προς τους παρανομούντες ΑΓΔΠΧ. Οι πολίτες και φορείς που επισκέφθηκαν πρόσφατα τον υπεύθυνο υπάλληλο έμειναν έκπληκτοι από την επιμονή του τελευταίου να αρνείται να χρησιμοποιήσει ένα από τα όπλα που του παρέχει η νομοθεσία για να αποτρέψει τις καταπατήσεις στις παραλίες, δηλαδή την ανάκληση της παραχώρησης αιγιαλού/παραλίας, γεγονός που θα πίεζε δήμο και επιχειρηματίες για την εφαρμογή της νομιμότητας.

Αυτή η άγραφη αλλά «σιωπηρή συμφωνία» δημοτικών αρχόντων και κρατικών υπαλλήλων την οποία εικάζει κανείς μόνο εκ του αποτελέσματος, δηλ. την ανοχή των αυθαιρεσιών και των αυθαιρετούντων, θα πρέπει να σπάσει με πρωτοβουλία μιας εκ των δύο υπεύθυνων για την τήρηση της νομιμότητας αρχών. Όποια το κάνει θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των πολιτών. Θα επαινέσουμε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο εάν δεν ενδώσει στις ορέξεις των καταστηματαρχών που εποφθαλμιούν και φέτος να καταλάβουν το δρόμο και τα πεζοδρόμια της Ακτής Παπανικολή. Κάποιοι, φυσικά, θα υποστηρίξουν ότι έτσι πλήττεται ο «τουρισμός» και η «επιχειρηματικότητα». Η απάντησή μας είναι ότι μόνο μέσω της προστασίας και απόδοσης στους πολίτες των δημόσιων χώρων και παραλιών αυτής της χώρας μπορεί να επανέλθει η τρωθείσα ισορροπία μεταξύ ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής δράσης και πολύτιμων κοινόχρηστων αγαθών. Διότι, τουριστική «ανάπτυξη» μ’ ένα περιβάλλον καθημαγμένο από το ανεξέλεγκτο επιχειρείν δεν νοείται. 

Κε δήμαρχε, ως ενεργοί πολίτες δεν μεμψιμοιρούμε, ούτε «παραπονούμαστε στον δήμαρχο», αλλά απαιτούμε, αντί να αναρτάτε στην Νέα Χώρα και αλλού διαφημιστικές σημαίες, να ασχοληθείτε σοβαρά και μεθοδικά με τα σημαντικά προβλήματα της παραλίας, της συνοικίας και της πόλης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook