Αιχμηρή απάντηση προς τις δημοτικές παρατάξεις που συνυπέγραψαν κείμενο φορέων για την διαχείριση της παραλίας της Ν.Χώρας, έδωσε σήμερα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, κατηγορώντας τις ότι χρησιμοποιούν την αγωνία των πολιτών για να κάνουν μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της δημοτικής αρχής.

Σε δήλωσή του ο κ. Βάμβουκας επισημαίνει ότι οι δημοτικές παρατάξεις - Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος» - Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων και Ανταρσία στα Χανιά που συνυπέγραψαν το κειμενο - οφείλουν κατά τεκμήριο να γνωρίζουν ότι η η νομοθεσία παρέχει στην Κτηματική Υπηρεσία τη διαχείριση της παραλίας της Νέας Χώρα και όχι στο Δήμο, λόγω του καθεστώτος της ομορίας.

Ο δήμαρχος Χανίων προσθέτει ότι όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου συμφώνησαν στην περασμένη συνεδρίαση, με την πρόταση του Δημάρχου για κατάθεση υπομνήματος προς την Κτηματική Υπηρεσία για τον περιορισμό του παραχωρούμενου χώρου επί της παραλίας, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε.

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Χανίων έχει ως εξής:

“Όταν δεν ισχύει το γνωστό… «τα παράπονά σας στον Δήμαρχο»

Κάποιοι θεωρούν ότι έχουν βρει την παραλία της Νέας Χώρας και τα προβλήματα, που δημιουργεί η υφιστάμενη νομοθεσία ως πεδίο αντιπαραθέσεων και μικροπολιτικής εις βάρος της Δημοτικής Αρχής.

Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, συνεπώς, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην παραλία της Νέας Χώρας είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:

Η συνυπογραφή από την πλευρά δημοτικών παρατάξεων κειμένου των φορέων της Νέας Χώρας εγείρει ένα σοβαρό θέμα, καθώς κατά τεκμήριο είναι σε θέση να γνωρίζουν τη νομοθεσία. Είναι επομένως σε θέση να γνωρίζουν ότι, η νομοθεσία παρέχει στην Κτηματική Υπηρεσία τη διαχείριση της παραλίας της Νέας Χώρα και όχι στο Δήμο, λόγω του καθεστώτος της ομορίας. 

Θα έπρεπε ακόμη να μην αποκρύπτουν ότι, μέσω της ΠΕΔ, ο Δήμαρχος Χανίων και ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναζήτησαν λύση, μεταξύ άλλων, υπέρ της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους, κάτι που όμως δεν αποτυπώθηκε στη φετινή Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για άλλη μια χρονιά επομένως κύριος ρυθμιστής παραμένει η Ελληνική Πολιτεία μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας κι όχι ο Δήμος. 

Επίσης, αποκρύπτουν το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου για κατάθεση υπομνήματος προς την Κτηματική Υπηρεσία για τον περιορισμό του παραχωρούμενου χώρου επί της παραλίας, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε.

Γνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω και προχωρώντας παρ’ όλα αυτά στην υπογραφή ενός κειμένου, που περιέχει ανακρίβειες, ουσιαστικά προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη γνήσια αγωνία των κατοίκων της περιοχής, χωρίς να έχουν επιτελέσει το αυτονόητο: να ενημερώσουν πλήρως τους ενδιαφερόμενους για τα δεδομένα, που αφορούν τη δυνατότητα του Δήμου να παρέμβει. 

Ε, λοιπόν θα πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι δεν ισχύει πάντα το γνωστό «τα παράπονά σας στον Δήμαρχο».