Το μικροσκοπικό νησάκι µε λευκή άµµο και γαλαζοπράσινα νερά στο νοτιότερο σηµείο της Κρήτης που θυμίζει… Καραϊβική!

Μια στενή λωρίδα γης σε απόσταση οκτώ μόλις μιλίων απο την Ιεράπετρα, σας προκαλεί να την ανακαλύψετε. Να την δείτε. Να την γευθείτε. Να δείτε γιατί την ονομάζουν Χρυσή και γιατί λένε πως είναι ένας χρυσαφένιος παράδεισος.

Φθάνοντας στο λιμάνι της Ιεράπετρας και αφού βγάλετε εισιτήρια από το πρακτορείο της Chrysi Cruisies, εάν δείτε στο πέλαγος να πνέουν βοριάδες, (κάτι συνηθισμένο στην Ιεράπετρα) μην ανησυχήσετε και κυρίως μην κάνετε πίσω.

Τα πλοία που κάνουν την κρουαζιέρα στην Χρυσή, όπως το Chrysi Express (απ’ όπου και οι φωτό) όχι απλά είναι ασφαλή, αλλά ούτε καν θα καταλάβετε πως έχει κύμα, το οποίο απλά θα βλέπετε, χωρίς να το αισθάνεστε.

Ο χρόνος μέσα στο πλοίο περνά ευχάριστα στην μια περίπου ώρα που διαρκεί το ταξίδι. 

Φεύγοντας από το λιμάνι η θέα από την πόλη της Ιεράπετρας και τα Κρητικά βουνά είναι υπέροχη και πολλοί αποθανατίζουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές τα όμορφα τοπία.

Στην διάρκεια του ταξιδιού οι επιβάτες, όχι μόνο γεύονται τα εδέσματα από το self service του πλοίου, αλλά αγοράζουν και προμήθειες για την παραμονή τους στην Χρυσή, καθώς οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές.

Πλησιάζοντας στο νησάκι της Χρυσής, η θάλασσα παίρνει όλες τις πιθανές αποχρώσεις της παλέτας του μπλε, του πράσινου και του γαλάζιου, ενώ το νησί μοιάζει να αναδύεται μέσα από την θάλασσα, καθώς ξεπροβάλλει σιγά – σιγά τις ομορφιές του.

Η Χρυσή διαθέτει δύο βασικές και οργανωμένες παραλίες, μια στα Νότια στην άκρη της οποίας είναι  η προβλήτα στην οποία δένουν τα πλοία και η άλλη στα Βόρεια του νησιού. Έτσι, απ’ όπου και να φυσά ο αέρας η μια από τις δύο παραλίες μένει απάνεμη, γιατί ανάμεσά τους μεσολαβεί ο πραγματικός πλούτος του νησιού. 

Το  δάσος από αιωνόβιους και μη κέδρους που στέκουν αγκιστρωμένοι πάνω στην χρυσή άμμο προσφέροντας όχι μόνο σκιά, αλλά και μια εικόνα απίστευτης ομορφιάς στα μάτια του επισκέπτη.

Η Νότια με την Βόρεια παραλία συνδέονται με μονοπάτι το οποίο σε αρκετά σημεία είναι ξύλινο για να μην βουλιάζουν τα πόδια στην άμμο, ενώ το περπάτημα των 10 περίπου λεπτών αξίζει τον κόπο γιατί η Βόρεια παραλία, πέραν του ότι είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Νότια, διαθέτει σε αρκετά σημεία άπειρα μικρά κοχύλια που όμως απαγορεύεται να τα πάρετε μαζί σας γιατί εάν το έκαναν όλοι, τότε θα εξαφανίζονταν..

Και στις δύο παραλίες υπάρχουν καντίνες-μπαρ, αλλά όπως είπαμε μπορείτε να έχετε τις προμήθειές σας από το πλοίο, καθώς και πολλές ομπρελο-ξαπλώστρες, αν και η ξάπλα στην άμμο και στην σκιά των κέδρων δίνει μιαν τελείως διαφορετική αίσθηση.

Εννοείται πως είναι περιττή η όποια κουβέντα για την καθαρότητα των νερών, αλλά υπάρχει και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που πρέπει να το προσέξετε.

Ο χρόνος κυλά όμορφα και επομένως πολύ γρήγορα και θα πρέπει να μην ξεχαστείτε να επιστρέψετε στο πλοίο της Chrysi Cruisies την καθορισμένη ώρα του απόπλου.

Το βέβαιο είναι πως στην επιστροφή με το πλοίο στην Ιεράπετρα κυριαρχεί το συναίσθημα πως κάτι λείπει.  Πως λείπει η αίσθηση του κορεσμού, της πλήρους εξερεύνησης και απόλαυσης του Χρυσού νησιού.

Και έτσι έρχεται αυτόματα από μόνη της η υπόσχεση για επανάληψη της κρουαζιέρας στην Χρυσή της Ιεράπετρας. 

Όσο είναι δυνατόν το συντομότερο.

Χρήσιμα 

Η Χρυσή έχει 5 χιλιόμετρα μήκος και ένα χιλιόμετρο πλάτος. 

Το ψηλότερο σηµείο είναι 31 µ. και λέγεται Κεφάλας.

Το συνολικό µήκος των µονοπατιών της είναι 10 χλµ.

Το κάµπινγκ (τυπικά) απαγορεύεται. 

Περίπου 700 µ. ανατολικά υπάρχει το Μικρονήσι, ένα βραχώδες νησάκι το οποίο καταλαµβάνει έκταση µόλις 117 στρεµµάτων.

 Απαγορεύεται η ρύπανση, η αλλαγή των σηµάνσεων των µονοπατιών, η κατασκήνωση και η συλλογή κοχυλιών.

Το πλοίο από Ιεράπετρα αναχωρεί από Μάιο µέχρι και Οκτώβριο 

Chrysi cruises : Τηλ. /Φαξ: 28420 20008 

Λιµεναρχείο Ιεράπετρας: τηλ. 28420 89996 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook