Σημαντικότατη εξέλιξη αποτελεί η προώθηση απο το Υπουργείο Περιβάλλοντος του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο χαρακτηρίζεται ολόκληρος ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων ως “Εθνικό Πάρκο”.

Το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ορίζει επακριβώς τα όρια του Εθνικού Πάρκου (περίπου απο το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης μέχρι το φαράγγι της Ίμπρου), ενώ επίσης στον πυρήνα του παραμένει ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς
ο οποίος χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

Σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, έγινε διευρυμένη σύσκεψη σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με αυτό το θέμα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν πέρα απο βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, άτομα που δραστηριοποιούνται στην γύρω περιοχή όπως κτηνοτρόφοι, ορειβάτες, μελισσοκόμοι ή και κάτοικοι.

Σε δηλώσεις προέβηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο δήμαρχος Σφακίων καθώς και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ.Γιάννης Ζερβός δήμαρχος Σφακίων δεν έκρυψε την ανησυχία του για τυχόν προβλήματα με τους κτηνοτρόφους, που θα  έρθει αντιμέτωπος , όταν καθοριστούν τα νέα όρια. Ωστόσο ο κ.Βουλγαράκης τόνισε οτι αυτή η ανησυχία δεν θα έπρεπε να υπάρχει, δείχνοντας την αισιοδοξία του  οτι όλα θα κυλήσουν ομαλά.  

Ο κ.Ζερβός δήλωσε οτι σε ενα κλειστό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 22/08,  θα πρέπει  να έχουν κατατεθεί οι όποιες παρατηρήσεις ή προσθήκες που θα συμπεριληφθούν στην διαμόρφωση του προεδρικού διάταγματος που θέλει να χαρακτηρίσει την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων ως Εθνικό Πάρκο.

“Στηρίζουμε αυτο το Προεδρικό Διάταγμα και θέλουμε να επιτευχθεί. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές δεσμέυσεις για να γίνει αυτό και στόχος σημερινής συνάντησεις είναι να γίνουν αυτές οι διευκρινίσεις. Εμείς σαν Δήμος Σφακίων θέλουμε αυτο το Προεδρικό Διάταγμα να ψηφιστεί όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς πρόκειται για ενα θέμα που έιναι ανοιχτό απο το 2009”

Ο κ. Ν Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος και χωροταξίας περιφέρειας Κρήτης, έκανε λόγο την σπουδαιότητα του χαρακτηρισμού των Λευκών Ορέων ως “Εθνικό Πάρκο”.Το διάταγμα βρίσκεται σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί άμεσα απο την Βουλή.

Στόχος της σημερινής σύσκεψης είναι “να δούμε αν και πως θίγονται απο τα νέα όρια οι κάτοικοι της περιοχής”

Τον λόγο πήρε η κ.Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτή Χανίων του Σύριζα, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής.

“Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, μετά απο 7 χρόνια, που βάζει κανόνες στην περιοχή. Είναι σημαντικό αυτο να γίνει και σε άλλες περιοχές των Χανίων, λόγο του περιβαλλοντικού πλούτου του νομού”

Ο κ.Μπαλωμενάκης Αντώνιος, τόνισε οτι με τα νέα όρια δεν αίρονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Δεν εμποδίζεται η μέχρι τώρα χρήση της περιοχής εκτός απο ευαίσθητα θέματα όπως η πανίδα ή η βιοποικιλότητα.

1)Το κυνήγι δεν απαγορεύεται αλλά υπόκειται στους νομικούς περιορισμούς της νομοθεσίας
2) Οι αγροτικοί δρόμοι δεν θίγονται – υπάρχει ενας περιορισμός στην ασφάλτωση ορισμένων δρόμων
3) ένα θέμα είνα πως θα συγκροτηθεί  το διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης στην περιοχή. Υπάρχει μια πρόταση να συμμετάσχει ο δασάρχης ή μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βουλγαράκης Απόστολος – Αντιπεριφερειάρχης Χανίων δήλωσε οτι τα Λευκά Όρη είναι ενα μοναδικό απόθεμα για ολή την Ελλάδα και γιαυτό πρέπει να προστατευτεί.

Ανέφερε οτι ενα θέμα για την σημερινή σύσκεψη είναι “να δούμε ποιες δραστηριότητες θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην περιοχή και ποιες θα απαγορευτούν.”

Οσον αφορά με την κτηνοτροφία τόνισε οτι “η βόσκηση είναι το τελευταίο που πρέπει να απαγορευτεί καθώς η προστασία των λευκών ορέων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό απο τους κτηνοτρόφους ή τους μελισσοκόμους της γύρω περιοχής.”

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook