\”Εισερχόμαστε σε δύσκολη περίοδο\”δήλωσε σχετικά με τις διαβουλεύσεις γύρω από τη διαχείριση του χρέους των ΗΠΑ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μπιλ Ντάλει και τόνισε ότι μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους δεν θα πρέπει να έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

Αντίθετα, όπως δημοσιεύει το enet.gr, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επέλθει τελικά συμφωνία ενώ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό λόγω της έντονης διαφωνίας του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και της αποχώρησής του, την Παρασκευή ,από τις επίμαχες διαβουλεύσεις, έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το τελευταίο του χαρτί.

Ο Γκάιτνερ, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε ότι είναι αδιανόητο για τις ΗΠΑ να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στο θέμα του χρέους και σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο πλαφόν για το χρέος με το οποίο η χώρα θα εισέλθει στο 2013, μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012. Επίσης δήλωσε ότι το να αυξήσει το όριο του χρέους ο Ομπάμα εκμεταλλευόμενος τη συνταγματική του εξουσία δεν αποτελεί λύση.

\”Δεν αποτελεί λειτουργική επιλογή ο περιορισμός της ζημιάς στον αμερικανικό λαό που θα προέρχεται από αδράνεια του Κογκρέσου\”, είπε ο Γκάιτνερ. \”Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να απομακρύνουμε αυτήν την απειλή χρεοκοπίας από τη χώρα για τους ερχόμενους 18 μήνες\”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι \”θα πρέπει να βγει (αυτό το θέμα) από την πολιτική αρένα\”.

Από την πλευρά του ο Μπένερ δήλωσε ότι θα προτιμούσε μια διακομματική συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους σημειώνοντας όμως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφασιστεί αν αυτό είναι εφικτό. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε ότι αυτός και η παράταξη που αντιπροσωπεύει θα αποχωρήσουν και πάλι από το τραπέζι του διαλόγου.

Επίσης είπε ότι η αύξηση του ορίου του χρέους και εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σε δύο στάδια και σημείωσε ότι η πρότασή του για έσοδα περίπου 800 δισ. Δολάρια από νέους φόρους και δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες δεν αποσύρθηκε ποτέ. \”Η τελευταία μου προσφορά ισχύει ακόμα. Ποτέ δεν την απέσυρα\” δήλωσε ο Μπένερ σημειώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν συμφώνησε ποτέ με αυτή.

Στο μεταξύ ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μπιλ Ντάλει πέρα επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις  εισέρχονται σε δύσκολη περίοδο και  τόνισε ότι είναι κρίσιμο να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών σύντομα. Επίσης δήλωσε ότι συμφωνεί  ότι όποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν σε δύο στάδια.

Τέλος, ο Γερουσιαστής Τόμ Κόμπουρν, ο οποίος έχει επιδείξει την μεγαλύτερη προθυμία από όλους τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του στο να συμβιβαστεί με την αύξηση των φόρων, δηλώνει ότι βλέπει μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση να περνάει από το Κογκρέσο και ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να την συνυπογράψει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook