Η πρόσφατη περιοδεία του πρίγκιπα Ουίλιαμ στον Καναδά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία – Ένας «πονοκέφαλος» όμως για την μοναρχία στην Βρετανία είναι η σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, Δούκισσα της Κορνουάλης – Διαβάστε γιατί

Την περασμένη εβδομάδα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ και δεύτερος στην διαδοχή του βρετανικού θρόνου, πραγματοποίησε μαζί με την οικογένειά του επίσημη επίσκεψη στον Καναδά, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Ο Ουίλιαμ μαζί με την σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον και τα δύο τους παιδιά, τον πρίγκιπα Γεώργιο, τριών ετών και την πριγκίπισσα Σάρλοτ, 16 μηνών, «έκλεψαν» τις εντυπώσεις και κατάκτησαν τις καρδιές των Καναδών, ο βρετανικός Τύπος χαρακτήρισε την περιοδεία «επιτυχημένη» και έγραψε ότι «το μέλλον της μοναρχίας είναι σε καλά χέρια», με δεδομένο μάλιστα, ότι τον Απρίλιο η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε 90 ετών.

Είναι όμως έτσι; Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, «υπάρχει ένα σύννεφο στον ορίζοντα» και αυτό έχει όνομα: Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Η 69χρονη Δούκισσα της Κορνουάλης, δεύτερη σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, διαδόχου του θρόνου, η γυναίκα που ήταν η αιτία να «ναυαγήσει» ο γάμος της αξέχαστης πριγκίπισσας Νταϊάνας και του πρίγκιπα της Ουαλίας, δεν έχει συνταγματικά το δικαίωμα να στεφθεί βασίλισσα.

Αυτό αποτελεί «πονοκέφαλο» για την μυστική επιτροπή ευγενών με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα», η οποία έχει μέλη της εξέχοντες αριστοκράτες και έργο της να φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια την στέψη του Καρόλου, όταν η 90χρονη Ελισάβετ αποβιώσει. Παρόλο, που η επιτροπή συναντάται συχνά εδώ και δέκα χρόνια, ο αριθμός και τα ονόματα των μελών της καθώς και ο τόπος των συναντήσεων τους παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Όμως, η επιτροπή, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις της, δεν έχει καταφέρει να απαντήσει στο ερώτημα αν, όταν η σημερινή βασίλισσα φύγει από την ζωή, θα υπάρχει ένα στέμμα ή δύο. Στην Βρετανία είναι ευρέως γνωστό ότι ο Κάρολος επιθυμεί η Καμίλα να στεφθεί βασίλισσα, όμως, σύμφωνα με δύο πράξεις που αφορούν εθιμικά τους γάμους των γαλαζοαίματων, την «Marriage Act του 1949» και την «Marriage Act του 1836» για να στεφθεί βασίλισσα η σύζυγος του μελλοντικού βασιλιά, ο γάμος θα πρέπει να έχει τελεστεί σε εκκλησία.

Όταν, το 2005 ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε την επί χρόνια ερωμένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ο γάμος τους ήταν πολιτικός και μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν παρούσα, παρόλο, που μετά έδωσε προς τιμή τους δεξίωση στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το παλάτι, μετά τον γάμο του ζευγαριού, είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι, όταν ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ στεφθεί βασιλιάς, η Δούκισσα της Κορνουάλης θα αποκαλείται «Princess Consort» (πριγκίπισσα σύζυγος). 

Εναπομένει στην αρμόδια επιτροπή των αριστοκρατών να ερμηνεύσουν τις δύο Πράξεις που ρυθμίζουν στην Βρετανία τους γάμους των γαλαζοαίματων, ώστε να γνωμοδοτήσουν υπέρ ή κατά της στέψης της Δούκισσας της Κορνουάλης, εκτός αν ο Κάρολος ακολουθήσει τα βήματα του θείου της Ελισάβετ, Εδουάρδου Η’, ο οποίος παραιτήθηκε από τον θρόνο για χάρη της Αμερικανίδας κοινής θνητής και δις διαζευγμένης, Γουόλις Σίμπσον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook