Ανοδικά, από τα χαμηλά δύο εβδομάδων στα οποία έκλεισαν την Παρασκευή, κινούνται τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά και την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για την αρχική συμφωνία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία, όπως δημοσιεύει το capital.gr.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 1,5% ή 1,71 δολάρια, στα 118,45 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το ελαφρύ αργό κινείται επίσης ανοδικά, κατά 1,51 δολάρια στα 97,21 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές ερμηνεύουν την ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου, που την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησαν συνολικά σε ποσοστό 4,2%, ως «σημάδι ανακούφισης» για τις εξελίξεις που δείχνουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ.

Τονίζουν ωστόσο, ότι παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες, με πρώτη αυτή της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης στις ΗΠΑ για την έγκριση του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Ενδεχόμενη καταψήφισή του θα προκαλέσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, σημειώνουν, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας παραμένει αδύναμη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση στο β’ τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη με ρυθμό 1,8%. Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ακόμη κι αν τελικά υπερψηφιστεί το κρίσιμο νομοσχέδιο στις ΗΠΑ, ίσως να μην μπορέσουν για μεγάλο διάστημα ακόμη να υποστηρίξουν τις σημερινές τιμές στο πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook