Ανακοίνωση  εξέδωσε η Επιτροπή Κρήτης του ΚΚΕ σχετικά με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Κρήτη

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής :

Τεράστια η οικολογική καταστροφή και ανυπολόγιστες οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Κρήτη και κυρίως αυτή του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο να δικαιολογηθεί η επικείμενη αλλαγή στις χρήσεις γης.

Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και η έλλειψη σχεδιασμού. Συνολικά ευθύνεται η αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική τους, που έχει οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών, στην εγκατάλειψη του ελαιώνα, στην ανυπαρξία αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Το δασοκτόνο έργο τους συνεχίζεται με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη συγκρότηση του Πράσινου Ταμείου ΑΕ, παραχωρώντας στο κεφάλαιο, δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, τη χρήση αιγιαλών, για εκμετάλλευση (Μονάδες Ηλεκτρικής Ενέργειας κ.λ.π.). Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και θα γίνεται από ιδιώτες. Να λοιπόν ποιοι οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι προφανές ότι η ηρωική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, δεν ήταν δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Κρήτη τα κενά στις οργανικές θέσεις πυροσβεστών φτάνουν ως και το 40% και τα περισσότερα οχήματα είναι γερασμένα, άνω των 20 ετών και ασυντήρητα καθώς επίσης και τα εναέρια μέσα κρίνονται ανεπαρκή. Επίσης πανελλαδικά υπάρχει μείωση κατά 45% της χρηματοδότησης της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ενώ οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους Δήμους να συντονίζουν και να επιβλέπουν το έργο της πολιτικής προστασίας για πρόληψη, ετοιμότητα και αποκατάσταση καταστροφών δεν συνοδεύονται από την ανάλογη χρηματοδότηση και την απαραίτητη τεχνογνωσία με συνέπεια, αφενός να απαλλάσσεται η κεντρική διοίκηση, αφετέρου να μεταφέρονται τα βάρη μόνο στην Τοπική Διοίκηση των περιοχών, όπου εκδηλώνονται οι πυρκαγιές.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών στις ανακοινώσεις του υφυπουργού και της περιφέρειας για δήθεν μελέτες για πυροπροστασία και αντιπλημμυρικά έργα. Τα ίδια έλεγαν και πέρυσι, όταν η φωτιά κατέκαψε μέχρι και την Πρέβελη.
Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ τονίζει, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση και η αγροτική παραγωγή χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Ακόμα και αν ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα αναδάσωσης και προστασίας των καμένων δασών, χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων. Ζωτική ανάγκη είναι σήμερα η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού και η ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά μπορούν να υπάρξουν μόνο με βαθιές αλλαγές στην οικονομία, σε συνθήκες που ο λαός βρίσκεται στην εξουσία, σε συνθήκες που το κράτος λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι εχθρός τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας άμεσα:

Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων. Πλήρης αποζημίωση, στο σύνολο της ζημιάς, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τους αγροτοκτηνοτρόφους των καμένων εκτάσεων.
Άμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.
Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook