Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος απο την ηλιακή ακτινοβολία στην Κρήτη αυτή την εβδομάδα και οι ειδικοί συνιστούν την λήψη μέτρων προστασίας, ειδικά κατα τις μεσημβρινές ώρες.

Τα μέτρα αυτά αφορούν στην χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. Έξτρα προστασία των μικρών παιδιών – μικρές χρονικά εκθέσεις.

Όταν ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, επιπλέον προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11π.μ. με 3 μ.μ. Προστασία των μικρών παιδιών στη σκιά.

Σύμφωνα με τον προγνωστικό χάρτη που εκδίδει το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην δυτική Κρήτη, ο δείκτης UV θα κυμανθεί απο 5,6 (πρωινές – απογευματινές ώρες) έως 10,8 (μεσημέρια)

Στην ανατολική Κρήτη, ο δείκτης UV θα κυμανθεί απο 5,4 (πρωινές – απογευματινές ώρες) έως 10,8 (μεσημέρια)

 

Ο Δείκτης UV είναι ένα διεθνές μέγεθος έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μέγιστη τιμή του Δείκτη UV στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να φτάσει έως 10 ή 11.

Οι τιμές αυτές απαιτούν την ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο. Κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες ο Δείκτης UV έχει μικρότερες τιμές και κατά συνέπεια είναι μικρότερος ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης UV τόσο πιο εύκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανισθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Επίσης η σημαντικότητα των βλαβερών αποτελεσμάτων της εξαρτάται όχι μόνο από την ένταση της ακτινοβολίας που δέχεται ένα άτομο, αλλά και από το βαθμό ευαισθησίας του. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όσο πιο ανοιχτός είναι ο τύπος του δέρματός μας, για ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook