Ανατίναξε ένα όχημα γεμάτο με εκρηκτικά σε αφγανική στρατιωτική βάση

Ο γιος του ηγέτη των Ταλιμπάν, του Μουλά Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, σκοτώθηκε την Πέμπτη σε επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, όπως έγινε γνωστό σήμερα από έναν εκπρόσωπο της οργάνωσης.

Ο 23χρονος Αμπντούρ Ραχμάν, γνωστός επίσης με το όνομα Χαφίζ Χαλίντ, σκοτώθηκε όταν ανατίναξε ένα όχημα γεμάτο με εκρηκτικά σε μια αφγανική στρατιωτική βάση στην πόλη Γκερέσκ, στα βόρεια της Λασκάρ Γκα, της πρωτεύουσας της Χελμάντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Κάρι Γιουσάφ Αχμάντι, ο Αμπντούρ Ραχμάν φοιτούσε σε ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο αλλά επιθυμούσε να εκτελέσει μια επίθεση αυτοκτονίας. «Πέτυχε στην αποστολή του την περασμένη Πέμπτη», πρόσθεσε.

Την ημέρα αυτή, μαχητές των Ταλιμπάν οδήγησαν τρία παγιδευμένα οχήματα εναντίον φυλακίων ελέγχου ενώ γύρω από την Γκερέσκ ήταν σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν είπε ότι ο Αμπντούρ Ραχμάν είχε δηλώσει εθελοντής για να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας πριν αναλάβει ο πατέρας του την ηγεσία των Ταλιμπάν, πέρσι. Επέμενε όμως και μετά να εκτελέσει την αποστολή του.

Ο Μουλάς Χαϊμπατουλάχ αναδείχθηκε ηγέτης των Ταλιμπάν μετά τον θάνατο του Μουλά Αχτάρ Μοχάμαντ Μανσούρ από αμερικανικό πλήγμα στο Πακιστάν, τον Μάιο του 2016.

Το ίδιο στέλεχος είπε ότι στο παρελθόν και άλλοι στενοί συγγενείς των ανωτάτων ηγετών των Ταλιμπάν εκτέλεσαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που ο γιος ενός ηγέτη «θυσιάζει τη ζωή του».

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Καμπούλ ερευνά το τι συνέβη και δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο γιος του Μουλά Χαϊμπατουλάχ σκοτώθηκε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook