Σε εξωτερικό δικηγορικό γραφείο θα δώσει τον φάκελο των ΣΔΙΤ ο δήμος Χανίων, πληρώνοντάς το ακριβά, ενώ πληρώνει και έχει στις υπηρεσίες του 6 νομικούς

Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Χανίων διαθέτει και πληρώνει 6 νομικούς συμβούλους, αποφάσισε να δώσει σε εξωτερικό νομικό γραφείο τη σύνταξη του φακέλου για τα ΣΔΙΤ, προϋπολογίζοντας μάλιστα, το κόστος μέχρι 24.800 ευρώ!

Το “καπέλο” αυτό κλήθηκαν οι σύμβουλοι να το ψηφίσουν σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο σήμερα.

Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο εντάχθηκε το θέμα στο έκτακτο συμβούλιο.

Το επείγον θέμα που κλήθηκαν να ψηφίσουν τελευταία στιγμή – εξ ου και το έκτακτο συμβούλιο – ήταν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει τα προνοιακά επιδόματα. Συγκεκριμένα, οι πιστώσεις στον δήμο κατανεμήθηκαν με απόφαση του ΥΠΕΣ μόλις προχθες στις 31/10/. Έτσι για να καταβληθούν άμεσα τα προνοιακά επιδόματα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έπρεπε να ψηφιστεί τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, στο επείγον του θέματος, μέσα στην τροποποίηση του προϋπολογισμού, ενέταξαν και την έγκριση κωδικού εξόδων ύψους 24.800 ευρώ προκειμένου να ανατεθεί σε εξωτερικό δικηγορικό γραφείο η σύνταξη του φακέλου ΣΔΙΤ, για την κατασκευή των 8 σχολείων στα Χανιά.

Από την αντιπολίτευση αλλά και από συμβούλους της δημοτικής ομάδας, σχολιάστηκε επικριτικά η απόφαση της δημοτικής αρχής να πληρώσει έξτρα ποσό σε εξωτερικούς νομικούς συμβούλους την ίδια στιγμή που ο δήμος διαθέτει 6 (!) και μάλιστα, το θέμα να τεθεί προς έγκριση ενταγμένο σε άλλο θέμα που είχε χαρακτήρα επείγοντος.

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Βλαχάκης απάντησε ότι για να συσταθεί το φάκελος στην ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ έχει ζητηθεί η πρόταση να γίνει από εξειδικευμένο νομικό γραφείο που θα μπορεί και διοικητκά και νομικά να καταθέσει τον φάκελο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δοθεί όλο το ποσό των 24.80, αλλά ότι αυτό είναι το ταβάνι και το συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την πίστωση μέχρι αυτό το ύψος. Όπως είπε, έχει ρωτηθεί η νομική υπηρεσία και υπάρχει αδυναμία σε αυτό το θέμα. Οι 6 δκηγόροι που πληρώνονται από τον δήμο Χανίων δεν μπορούν να καταθέσουν τον εξειδικευμένο αυτό φάκελο.

Η κα Νάνσυ Αγγελάκη η οποία έθιξε και το θέμα, διερωτήθηκε γιατί αυτή τη διαδικασία δεν μπορούν να αναλάβουν οι 6 νομικοί σύμβουλοι του δήμου και πρέπει να δοθούν χρήματα σε εξωτερικούς δικηγόρους, ενώ τόνισε ότι είναι οξύμωρο να προϋπολογίζεται ένα τόσο μεγάλο ποσό έστω και προληπτικά. “Ναι μεν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσει τελικά, μπορεί όμως να δαπανηθεί και όλο το ποσό. Κατά συνέπεια εμάς μας φαίνεται υπέρογκο”. Επίσης, τόνισε ότι δημιουργεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να μπει προς ψήφιση και αυτή η τροποποίηση με πρόσχημα την τροποποίηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα πρόνοιας. 

Ο κ. Γιάννης Σαρρής επέκρινε το γεγονός ότι το θέμα ήρθε τελευταία στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι σύμβουλοι

Ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης, τόνισε ότι ο κωδικός αυτός και το μεγάλο ποσό που ορίζεται “μυρίζει” απευθείας ανάθεση.

Ο κ. Σεραφείμ Ρίζος, κατήγγειλε το γεγονός ότι το θέμα ήρθε τελευταία στιγμή και ενταγμένο σε πακέτο με τα προνοιακά επιδόματα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους συμβούλους και λειτουργώντας εκβιαστικά.

Και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειψηφίας όμως επέκριναν την κίνηση αυτή ψηφίζοντας αποχή.

Ο κ. Μανώλης Κεμεσίδης είπε χαρακτηριστικά: Πληρώνουμε πάνω από 20.000 ευρώ το μήνα 6 νομικούς συμβούλους. Όταν μου αποδείξουν και οι 6 δικηγόροι ότι δεν είναι εξειδικευμένοι για να φτιάξουν τον φάκελο αυτό τότε θα το ψηφίσω. Τώρα όμως θα απέχω μέχρι να έρθουν να μου τεκμηριώσουν ότι δεν μπορούν.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κεμεσίδης, Φιωτάκης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Λεβεντάκης ψήφισαν την τροποποίηση εκτός από το κομμάτι του κωδικού που όριζε το ποσό των 24.800 σε εξωτερικό δικηγορικό γραφείο, το οποίο καταψήφισαν ή δήλωσαν αποχή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook