ΣTO 50% βρίσκεται αυτή την περίοδο η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI για την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο πηγές από το Institute of International Finance.

Επισημαίνεται, όπως δημοσιεύει η express.gr, ότι ο στόχος που έχει τεθεί κάνει λόγο για συμμετοχή του 90% των ιδιωτών επενδυτών.

«Η συμμετοχή βρίσκεται περίπου στο 50% τώρα», αναφέρει η πηγή του πρακτορείου Reuters και συμπληρώνει: «Θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική αύξηση τις επόμενες ημέρες εάν ξεκαθαριστούν κάποιες λεπτομέρειες».

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία την οποία έχει θέσει η Αθήνα στις τράπεζες για να δηλώσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στο πακέτο στήριξης λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου.
Αρκετοί επενδυτές όμως προβληματίζονται σε θέματα όπως η λογιστική αντιμετώπιση των τεσσάρων επιλογών που προτείνει το πακέτο και το εάν θα περιλαμβάνονται και τίτλοι λήξεως μετά το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ μέχρι πρότινος η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του PSI αφορούσε ελληνικά ομόλογα λήξεως μέχρι το 2020 και συνολικού ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, τα δεδομένα άλλαξαν και πλέον οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, εφόσον κλειδώσει η διαφαινόμενη επέκταση του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών έως το 2024, θα κληθούν να μετακυλίσουν ή να ανταλλάξουν ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 35 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι, όπως γνωστοποίησε και ο υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, οι τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου –το αργότερο αρχές Οκτωβρίου– ήδη οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν το ύψος της συνολικής ζημίας ακόμη και στα 5 δισ. ευρώ, ανάλογα πάντα με το τελικό ποσοστό «κουρέματος» που θα υιοθετηθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook