Μία μεγάλη μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, που συνέδεσε την παρουσία της με την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την Δημοκρατία έφυγε.

Ο Γιώργος Μαγκάκης αγωνίστηκε από την μεριά της Δημοκρατικής Παράταξης και του προοδευτικού πνευματικού κόσμου της χώρας, όχι μόνο για την θέσπιση της σύγχρονης Δημοκρατίας αλλά και για την οριστική ένταξη της χώρας μας στον αστερισμό της προόδου.

Ως εκ τούτου αποτέλεσε ένα από τα θετικότερα παραδείγματα της μεταπολίτευσης που μας δίδαξε με σεμνότητα και ήθος την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατικής αφύπνισης.

Το πνεύμα του Γιώργου Μαγκάκη χαρακτηρίζεται με μια φράση, με την οποία ξεκίνησε τον λόγο του προς τους φοιτητές, κατά την έναρξη και πάλι των παραδόσεών του, η οποία έχει μείνει στην ιστορία :

\”Κύριοι και τώρα συνεχίζουμε από εκεί που μας σταμάτησαν\”.

Η φράση αυτή προκάλεσε ξέφρενο ενθουσιασμό και συγκίνηση όπου οι ακροατές του όρθιοι επί 15 λεπτά της ώρας τον χειροκροτούσαν, μη μπορώντας και ο ίδιος να κρύψει την συγκίνησή του.

Συντάχθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε υποδειγματικός Υπουργός σε τρεις κυβερνήσεις, Δικαιοσύνης (1982-84, 1984-85, 1985-86), Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1987) και αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1995).

Ως επιστήμονας υπήρξε ένας λαμπρός υπηρέτης της νομικής επιστήμης και της τεκμηριωμένης αμεροληψίας.

Ως πολιτικός εξέφρασε ένα αίτημα επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ, την ηθική αποκατάσταση της πολιτικής και την μάχη κατά του παλαιοκομματισμού που διαχρονικά αποδυναμώνει το πολιτικό μας σύστημα , καθιστώντας ευάλωτη την Δημοκρατία.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974, μετά την ηθική δοκιμασία του κράτους, της κοινωνίας και των πολιτών, μετά το απελπιστικό φαινόμενο της λεγόμενης υποταγής της «πνευματικής ηγεσίας» μπροστά στη δικτατορία, ο Γιώργος Μαγκάκης εξέφρασε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Παράταξη την νέα αρχή στα πανεπιστήμια, στον τύπο, στο συνδικαλισμό, στην πολιτική ζωή, κυρίως στη θεσμική και πολιτική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων.

Αυτή την νέα αρχή χρειαζόμαστε και σήμερα. Εξ ου χρειαζόμαστε το θετικό ιστορικό υπόδειγμα που μας έδωσαν μορφές σαν τον Γιώργο Μαγκάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook