Στοιχεία για την κίνηση κεφαλαίων των Ελλήνων προς το εξωτερικό περιμένει η κυβέρνηση από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα είπε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, σχετικά με την φορολόγηση των ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία.

Όπως ενημέρωσε την Βουλή ο κ. Οικονόμου, σύμφωνα με το in.gr, στις 14 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε το ΦΕΚ το οποίο επικυρώνει την απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών να μπορεί να ανοίγει λογαριασμούς για εμβάσματα.

Λίγες ημέρες αργότερα, με επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το υπουργείο ζήτησε να συνδράμουν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να δώσουν πληροφορίες για εμβάσματα εξωτερικού
συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Ελβετία, είτε είναι σε ευρώ είτε σε άλλο νόμισμα.

Το χρονικό περιθώριο που τέθηκε στις τράπεζες είναι το εξής:

– Για το 2009 είναι η 30η Σεπτεμβρίου

– Για το 2010 η 30η Οκτωβρίου και

– Για τα φετινά κεφάλαια μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2012.

«Αυτά όλα γίνονται για την αντιμετώπιση εισοδημάτων είτε από νόμιμες δραστηριότητες είτε από φοροδιαφυγή σε μια εποχή που αναπτύσσονται και άλλες πολύ σημαντικές δράσεις», είπε ο κ. Οικονόμου προς τον κ. Κουβέλη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αβελτηρία στην ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να φορολογηθούν τα ελληνικά κεφάλαια στην Ελβετία.

Ο κ. Οικονόμου απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση σε «όποιον αισθάνεται ότι έχει κάποιο κενό, παράλειψη, ή ανησυχία στη σχέση του με τις φορολογικές αρχές» να φροντίσει το ταχύτερο δυνατό να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του και να ζητήσει τις δέουσες πληροφορίες για τις υποχρεώσεις του το ταχύτερο δυνατό για να απαλλάξει και τις αρχές από τους αναπόφευκτους ελέγχους και τον εαυτό του από τις βαριές ποινές.

«Έχετε αργήσει ως κυβέρνηση. Τί έγινε με τις καταθέσεις στο Λιχτενστάιν για τις οποίες σας μιλώ ενάμιση χρόνο; Δεν έχετε κάνει καμία ενέργεια. Δεν είναι απάντηση η συνομολογία σας ότι υπήρξαν καθυστερήσεις. Δεν δικαιούται η κυβέρνηση να μην προχωρεί σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δέχεται επιδρομή. Είναι απαράδεκτη η
κατάσταση» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Οι συμφωνίες με την Ελβετία

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός, είπε πως σε σχέση με την Γερμανία και την Αγγλία, οι οποίες υπέγραψαν συμφωνίες με την Ελβετία την 10η και την 26η Αυγούστου, η χώρα μας καθυστέρησε μεν αλλά ζήτησε από τον κ. Κουβέλη να κατανοήσει πως βιώνει και αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες.

«Δεν θα χρειαστεί πάντως τόσο χρόνος που χρειάστηκαν αυτές οι χώρες», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι συμφωνίες των δύο αυτών χωρών θα αξιοποιηθούν ως πλαίσιο για την συμφωνία που θα συνάψουμε κι εμείς.

Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι οι συμφωνίες περιέχουν:

– Πρώτον: Μια εξομάλυνση του μέχρι τούδε συμβάντος, δηλαδή της μη φορολόγησης εισοδημάτων και κερδών. Θα υπάρξει μια εφάπαξ φορολόγηση από 20% έως 34%, ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος κι έτσι θα κλείσει το θέμα των παλαιών μη φορολογημένων καταθέσεων και κερδών.

– Δεύτερον: Το τι θα συμβαίνει από δω και πέρα. Θα γίνεται παρακράτηση φόρου στην πηγή και στο εισόδημα και στα κέρδη, με συντελεστή αυτόν που υπάρχει στη χώρα κατοικίας του καταθέτη (δηλαδή αν είναι Έλληνας στην Ελλάδα). Σε σχέση με το συμφωνημένο πλαίσιο ΕΕ-Ελβετίας του 2005 υπάρχει και η δέσμευση για διευρυμένη διοικητική συνδρομή.

«Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και η δική μας διαπραγμάτευση, η οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αλλά ξεκαθάρισε πως όποια και να είναι η έκταση των εκεί καταθέσεων δεν θα είναι πανάκεια για να χαλαρώσουν οι προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα.

«Θα είναι μια πολύ σοβαρή συνδρομή στα δημόσια έσοδα, τα οποία Ιούλιο και Αύγουστο ήταν αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Την επιδιώκουμε και θα την έχουμε. Αλλά δεν θα είναι πανάκεια», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook