Με … καρότο τα 100 ευρώ επιπλέον που δίνει στους πλέον χαμηλόμισθους του δημοσίου, η κυβέρνηση κόβει πολλά από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν και το νέο μισθολόγιο καθιερώνει τα 780 ευρώ ως εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο, δεν θα τον λάβει ουσιαστικά κανείς, αφού οι προσλήψεις έχουν κυριολεκτικά παγώσει.

Για την εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδος, δηλαδή η μετάβαση στο καινούργιο σύστημα θα είναι αυτόματη, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν απώλειες που φτάνουν και ξεπερνούν το 50%. Αυτό, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, συμβαίνει γιατί παρά την αύξηση των βασικών εισαγωγικών μισθών, καταργούνται τα περισσότερα επιδόματα.

Βασικοί μισθοί και αποδοχές

Με το νέο μισθολόγιο, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

- Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): στα 780 ευρώ από 711
- Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): στα 858 ευρώ από 830
- Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): στα 1.037 ευρώ από 938
- Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): στα 1.092 ευρώ από 985.

Για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα ισχύει πλαφόν 3.000 ευρώ (βασικός μισθός & επιδόματα) και ανάλογη εφαρμογή θα υπάρξει στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.

Για παράδειγμα:
1. Υπάλληλος ΔΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει σήμερα 2.303 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.372 ευρώ. Χάνει σχεδόν 1.000 ευρώ!

2. Υπάλληλος ΠΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει σήμερα 1.585 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.747 ευρώ. Κερδίζει περίπου 150 ευρώ το μήνα.

Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι:

- Επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας, που θα φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ
- Παραμεθόριων περιοχών, που θα είναι 100 ευρώ
- Εορτών και αδείας: 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι
- Οικογενειακό, μόνον όμως για έγγαμους με παιδιά (με 50 ευρώ για το 1ο παιδί αντί 53 σήμερα)
- Θέσης Ευθύνης, που φτάνει μέχρι τα 700 ευρώ

Επίδομα επίτευξης στόχων από 10% ως 25% του μισθού

Επίσης καταργείται το κίνητρο απόδοσης που λάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης στόχων το οποίο θα κυμαίνεται από 10% έως 25% του ετήσιου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνον εφόσον ξεπερνά το 90% του στόχου που θα του θέτει η υπηρεσία.

Ειδικά για τους υπαλλήλους υπουργείου Οικονομικών, θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων που θα φτάνει στο 15% του μηνιαίου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνον εφόσον ξεπερνά το 90% των στόχων που του θέτει η υπηρεσία.

Από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο εξαιρούνται τελικά:
- οι ένστολοι (ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας),
- οι δικαστικοί,
- οι διπλωμάτες,
- οι ανώτατοι κληρικοί,
- οι πανεπιστημιακοί,
- οι διευθυντές
- οι επιμελητές του ΕΣΥ

Τα ειδικά μισθολόγια αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.

protothema.gr