Στο λιμάνι του Ηρακλείου αποφάσισαν να κατέβουν το βράδυ του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου οι αγρότες της Μεσαράς, με σκοπό να μεταφέρουν τα ευπαθή προϊόντα τους με τα πλοία της γραμμής για Πειραιά.

Η απόφαση πάρθηκε αργά τη νύκτα της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου σε συνάντηση που διοργάνωσε ο αγροτικός σύλλογος Τυμπακίου, με τη συμμετοχή αγροτών από όλη την περιοχή. Οι αγρότες θα επιδιώξουν να αναχωρήσει από το λιμάνι του Ηρακλείου έστω και ένα πλοίο για να μεταφέρει φορτηγά με κηπευτικά.

Όπως είναι γνωστό, σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει στη μεταφορά ευπαθών αγροτικών προϊόντων, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών που δεν αναμένεται να λήξει μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Οι παραγωγοί κηπευτικών που συγκεντρώθηκαν στον αγροτικό σύλλογο Τυμπακίου είναι σε «ανοικτή γραμμή» με τον περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, που βρισκόταν στην Αθήνα, ώστε να αναχωρήσει έστω και ένα πλοίο.

«Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και μας είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει από τους απεργούς εξαίρεση έστω και για ένα δρομολόγιο, ώστε τα κηπευτικά μας να φθάσουν στον Πειραιά κι ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη» είπε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Ντισπιράκης και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να βρούμε από μόνοι μας λύση ώστε ένα μέρος της παραγωγής μας να φθάσει στον προορισμό της».

Όπως εξήγησε ο κ. Ντισπιράκης, έχουν ήδη συσσωρευθεί μεγάλες ποσότητες τοματών και άλλων κηπευτικών που παραμένουν απούλητα. «Θα χαθούν προϊόντα, θα χαθούν αγορές, θα πεινάσει κόσμος εδώ στο Τυμπάκι και σε όλη την Κρήτη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Χρειάζεται να μεταφερθούν τουλάχιστον ορισμένες ποσότητες στην Αττική για να τροφοδοτηθεί η αγορά» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φέτος τα περσινά προβλήματα που προέκυψαν από την απεργία των ναυτεργατών. Δηλαδή να τροφοδοτηθούν οι πελάτες των Κρητικών από άλλες αγορές όπου υπάρχει οδική πρόσβαση. Κι όταν λήξει η απεργία να «πλημμυρίσει» η αγορά με κηπευτικά και να πέσουν οι τιμές.

«Όταν η αγορά ξεκινήσει άσχημα, συνεχίζεται έτσι. Αν πέσουν οι τιμές παραγωγού δεν θα αυξηθούν ξανά… Για αυτό ανησυχούμε και απευθύνουμε έκκληση να ταξιδέψει μία φορά ένα πλοίο αποκλειστικά και μόνο με ευπαθή αγροτικά προϊόντα» τόνισε ο κ. Ντισπιράκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ήλπιζαν ότι θα αναχωρούσε το βράδυ της Δευτέρας ένα πλοίο με τα προϊόντα τους, πράγμα όμως που δεν έγινε.

(agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook