Σε δραματικό πόκερ εξελίσσεται η επιχείρηση σωτηρίας της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το πρόβλημα της Ελλάδας και τη λύση με βαθύ κούρεμα που προωθεί η Γερμανία.

Σήμερα οι ευρωπίοι ηγέτες συμμετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής που αναμενόταν να δώσει την τελική λύση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αποφάσεις θα παρθούν την Τετάρτη σε νέα Σύνοδο, καθώς η Μέρκελ δεν φαίνεται να έχει συμφωνήσει με τη Γαλλία για το τι τελικά πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος και πώς θα αντιμετωπιστούν οι απώλειες των ιδιωτών πιστωτών.

Πληθώρα είναι τα δημοσιεύματα και οι διαρροές. Χτες το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για κούρεμα 50% και συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Άλλες εκθέσεις  που επίσης διαρρέουν αναφέρουν ότι δεν φτάνει τόσο κούρεμα και ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν σε τελευταίες αναλύσεις τους ότι απαιτείται γενναιότατο κούρεμα που ίσως πρέπει να ξεπεράσει το 60%.

Οι πηγές ισχυρίζονται οτι γίνονται προσπάθειες συμφωνίας απο όλες τις πλευρές για δραστική μείωση του χρέους και προειδοποίησαν οτι αν δεν συμφωνήσουν οι πάντες σε γενναίο κούρεμα, τότε μέσα σε λίγους μήνες θα απαιτείται κούρεμα της τάξης του 80%.

Στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται η Ελλάδα σύμφωνα με το newsit.gr,  εμφανίζεται να σύρεται πίσω από τις βουλές του γαλλογερμανικού άξονα. Βασικές διαπραγματευτικές μας κόκκινες γραμμές, είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η παραμονή στη ζώνη του ευρώ και να μην θιγεί η ρευστότητα εντός της χώρας.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και ότι τώρα πλέον είναι η ώρα της Ευρώπης. Απέφυγε όμως να αποκαλύψει τη λύση που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εισερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συνεδρίασε το Eco/Fin, εξέφρασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή μιας βελτιωμένης εκδοχής των αποφάσεων που έλαβε η ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα για να επιλύσει την κρίση χρέους που πλήττει τα κράτη μέλη της”, δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. \”Τα κράτη μέλη, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία και πολλά ευρωπαϊκά όργανα είναι έτοιμα να λάβουν καθοριστικής σημασίας μέτρα\”, είπε.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι αποφάσεις ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ότι τη Δευτέρα οι αγορές θα \”ματώσουν\” και πάλι, ενώ το ευρώ και οι χώρες της Περιφέρειας θα υποστούν νέες πιέσεις από κερδοσκόπους.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει χαρακτηριστικά για το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί: “Τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι οι προηγούμενες αποφάσεις για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα είναι ανεπαρκείς. Πολύ μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα πρέπει να διαγραφεί και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες και άλλα οικονομικά ινστιτούτα θα πρέπει να δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα. Αλλά πόσο χρέος θα διαγραφεί και πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook