Το Bluetooth θα «φοριέται». Και ίσως όχι μόνο αυτό, αλλά και κάθε άλλη συσκευή που διατίθεται στο εμπόριο για να διευκολύνει την επικοινωνία μας. Αυτή είναι η επιθυμία του Τζον Βολάκη, ο οποίος είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Και όπως ο ίδιος λέει, στο άμεσο μέλλον «δεν θα είναι απαραίτητο να κρατάς το κινητό τηλέφωνο στο αυτί σου ή να στερεώνεις σε αυτό το ακουστικό του Bluetooth. Ολα θα αποτελούν κομμάτι της ενδυμασίας μας».

Θα μπορούμε να μιλάμε με τη βοήθεια των ρούχων μας, οι ίνες των οποίων θα είναι «συνυφασμένες» με ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούν να δέχονται, να αποθηκεύουν και να στέλνουν πληροφορίες.

Τα έξυπνα ρούχα θα λειτουργούν στην ουσία ως αντένες και για τον λόγο αυτόν τα νήματά τους δεν θα πρέπει μόνο να είναι αγώγιμα αλλά επίσης μαλακά, όπως μια βαμβακερή μπλούζα, και θα πρέπει να πλένονται. Ο Τζον Βολάκης και η ομάδα του πειραματίζονται με υψηλής τεχνολογίας υλικά, όπως το γραφένιο και οι νανοσωλήνες από άνθρακα, ώστε να καλυφθούν οι συγκεκριμένες απαιτήσεις.

\"\"

Τα ρούχα-κεραίες δεν θα διευκολύνουν μόνο την καθημερινή επικοινωνία μας. Θα είναι χρήσιμα και σε ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Ενα τέτοιο ρούχο, με ενσωματωμένες συσκευές επικοινωνίας, θα μπορεί να μεταδίδει δεδομένα όπως ο σφυγμός της ανθρώπινης καρδιάς στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός γιατρού.

Η ιδέα για τη δημιουργία έξυπνων υφασμάτων που θα υποστηρίζουν την ασύρματη επικοινωνία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μια ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό μπλουζάκι, χωρίς κεραίες, αλλά με εισόδους – εξόδους για βύσματα και σύστημα παρακολούθησης του οξυγόνου στο αίμα, το οποίο δεν βγήκε στο εμπόριο.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook