Η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν είναι το μόνο πρόβλημα που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα.

Σε διάλεξή του στη Ζυρίχη, στην Ελβετία, ο Βαν Ρόμπεϊ αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει ένα διπλό καθήκον» έναντι των διεθνών της εταίρων, να «αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση και να αποτρέψει μια νέα να εκδηλωθεί».

«Αλλά αντιστρόφως είναι επίσης προς το συμφέρον της Ευρώπης οι ΗΠΑ να σταθεροποιήσουν την κατάσταση σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος τους και η Κίνα να τονώσει την εγχώρια ζήτησή της και να κάνει την ισοτιμία του νομίσματός της πιο ευέλικτη», τόνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

«Η ανάπτυξη είναι παγκόσμια ευθύνη. Ορισμένοι τείνουν να το ξεχνούν αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης, το εμπορικό και δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ και τα αντίστοιχα πλεονάσματα της Κίνας συζητήθηκαν από τους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάνες την 3η και 4η Νοεμβρίου, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια εξέλιξη.

«Ανησυχώ για την ημερήσια διάταξη στις διεθνείς σχέσεις, που είναι όλο και πιο μπλοκαρισμένη. Δεν πάμε ακόμα προς τα πίσω, αλλά η πρόοδος γίνεται πολύ περιορισμένη. Αυτό ήταν πολύ σαφές στις Κάνες την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε ο Βαν Ρόμπεϊ.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook