Την κύρια κατοικία μιας οικογένειας Πολυτέκνων στα Χανιά  "έσωσε" με απόφαση του το Ειρηνοδικείο Χανίων.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης το Ειρηνοδικείο με απόφαση του κατάφερε " κούρεμα" 53.807,03 Ευρώ σε χρέος του συνταξιούχου του ΙΚΑ συζύγου, ύψους 69.647,03 Ευρώ, σε διάφορες Τράπεζες. Ο σύζυγος κλήθηκε να καταβάλει το  ποσό των 330/μήνα, επί  μία τετραετία δηλ. σύνολο 15.840 Ευρώ .

Η σύζυγός που  είναι νοικοκυρά, χωρίς κανένα επάγγελμα και με μοναδικό  εισόδημα ,το επίδομα των  πολυτέκνων, ύψους 101,62 ΕΥΡΩ, μηνιαίως, είχε δε  κατοικία στο όνομά της, την οποία ζήτησε να εξαιρεθεί από ρευστοποίηση , πράγμα που το πέτυχε ,κλήθηκε  δε από το δικαστήριο  να πληρώσει 20 Ευρώ/μήνα και επί τέσσερα χρόνια να  πληρώσει συνολικό χρέος  960 Ευρώ , χρέος που της αφαιρέθηκε από το συνολικό  του χρέους ,των 19.374,54 ΕΥΡΩ, που χρωστούσε σε μία Τράπεζα, της χορηγήθηκε δε  "περίοδος χάριτος " ενός έτους ,προκειμένου να  εξοφλήσει το υπόλοιπο χρέος, για να σώσει από την ρευστοποίηση, την πρώτη της κατοικία .Ο χρόνος εξόφλησης του ποσού της χρέωσης, ορίστηκε η δεκαπενταετία, και θα καταβάλλει μετά την περίοδο χάριτος ,το ποσό των 102,30 Ευρώ./μήνα. για 15ετία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης αναφέρει:

 "Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την υπαρ.366/2011 ηρωική    απόφασή  του, ήρθε να ρυθμίσει , να "κουρέψει " αλλά και να σώσει την κύρια κατοικία οικογένειας πολυτέκνων ,με  τέσσερα παιδιά, τα τρία ενήλικα και το ένα ανήλικο ,εξαρτημένο οικονομικά από την οικογένεια, στα Χανiά της Κρήτης.

  Συγκεκριμένα: Η Υπερχρεωμένη  οικογένεια   από τα Χανιά πέτυχε

1) Ο σύζυγος,  που  είναι  συνταξιούχος του ΙΚΑ ,με προβλήματα υγείας και με σύνταξη 860,23 Ευρώ /μήνα και με περιουσιακά στοιχεία τριών αγροτεμαχίων, και ενός Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας  PEYGEOT,τύπου 306,1390 κ.εκ κυκλοφορίας 1997 και με χρέος ύψους 69.647,03 Ευρώ, σε διάφορες Τράπεζες, κατάφερε " κούρεμα" 53.807,03 Ευρώ, κλήθηκε δε  από το Δικαστήριο, να καταβάλλει το  ποσό των 330/μήνα, επί  μία τετραετία δηλ. σύνολο 15.840 Ευρώ .

2) Η σύζυγός που  είναι νοικοκυρά, χωρίς κανένα επάγγελμα και με μοναδικό  εισόδημα ,το επίδομα των  πολυτέκνων, ύψους 101,62 ΕΥΡΩ, μηνιαίως, είχε δε  κατοικία στο όνομά της, την οποία ζήτησε να εξαιρεθεί από ρευστοποίηση , πράγμα που το πέτυχε ,κλήθηκε  δε από το δικαστήριο  να πληρώσει 20 Ευρώ/μήνα και επί τέσσερα χρόνια να  πληρώσει συνολικό χρέος  960 Ευρώ , χρέος που της αφαιρέθηκε από το συνολικό  του χρέους ,των 19.374,54 ΕΥΡΩ, που χρωστούσε σε μία Τράπεζα, της χορηγήθηκε δε  "περίοδος χάριτος " ενός έτους ,προκειμένου να  εξοφλήσει το υπόλοιπο χρέος, για να σώσει από την ρευστοποίηση, την πρώτη της κατοικία .Ο χρόνος εξόφλησης του ποσού της χρέωσης, ορίστηκε η δεκαπενταετία, και θα καταβάλλει μετά την περίοδο χάριτος ,το ποσό των 102,30 Ευρώ./μήνα.για 15ετία.

Το  σημαντικό είναι ότι, η σύζυγος διέθετε και έτερα περιουσιακά στοιχεία, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν επρόκειτο να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον , αλλά και ούτε σε περίπτωση ρευστοποίησης  των, πρόκειται να αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα για την  ικανοποίηση των πιστωτριών Τραπεζών.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,μετά την τόση σημαντική δικαίωση ,για την οικογένεια των δανειοληπτών, που εξωδικαστικά παρείχε την συνδρομή της, δημοσιοποιεί ,τα συναισθήματα της χαράς και της ικανοποίηση της και καλεί του δανειολήπτες  να εμπιστευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις του Ν.3869/2010, να κλείσουν τα αυτιά τους στην αντίδραση των Τραπεζών και στα όσα αυτές ισχυρίζονται και προβάλλουν (ένσταση της δόλιας περιέλευσης των αιτούντων σε μόνιμη αδυναμία,την  ένσταση  ότι, οι δανειολήπτες απέκρυψαν από τους πιστωτές τους την οικονομική τους κατάσταση κ.λ.π) καθώς οι ΄Ελληνες δικαστές, γνωρίζουν θαρραλέα να αποφασίζουν, και εμείς ως ΄Ενωση τους εμπιστευόμαστε."