«Από το Φαράγγι των Μύθων στο Φαράγγι των Αγίων» ονομάζεται το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών του Δήμου Φαιστού συνολικού προϋπολογισμού 2.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικοτουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Φαιστού, το οποίο Κατέθεσε προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η Δήμαρχος Φαιστού. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του Άξονα 7 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης» και στα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.

Η περιοχή Εφαρμογής του θεματικού Ο.Σ.Α.Π.Υ. του Δήμου Φαιστού αναπτύσσεται κατά μήκος του σπουδαιότερου πολιτιστικού- οικολογικού άξονα της Κρήτης που ξεκινάει από το δάσος του Ρούβα, διασχίζει το φαράγγι του Αγίου Νικολάου, ακολουθεί την κοιλάδα του ποταμού Κουτσουλίδη και το φράγμα της Φανερωμένης, διασχίζει την περιοχή της Φαιστού με τις μεγάλες συγκεντρώσεις Μινωικών Αρχαιοτήτων και αφού προσεγγίσει τα παραδοσιακά χωριά της δυτικής Μεσαράς, καταλήγει νότια στο Λιβυκό Πέλαγος στην περιοχή του Αγιοφάραγγου και του Μάρτσαλου.

Η ευρύτερη περιοχή στην οποία αναπτύσσεται o άξονας δράσης του σχεδίου που, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανθρωπογεωγραφικές, φυσικές και τοπιογραφικές ενότητες της Κρήτης, που διαχρονικά έχει προσδιορίσει με καθοριστικό τρόπο την πολιτισμική ταυτότητα του νησιού.

Όλα τα διάσπαρτα και πολυπληθή ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής αξιολογείται ότι μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενοποιημένο σύστημα χωρικών συνόλων, δικτύων και πολιτιστικών διαδρομών, συνδυασμένες μάλιστα με τις υπόλοιπες - επίσης πολυπληθείς και σημαντικές - ενότητες του φυσικού αποθέματος των γειτονικών βουνών (Ψηλορείτη και Αστερουσίων).

Οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής παρέμβασης που αντιπροσωπεύουν όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού, αποτελούν σημαντικές αναφορές του αρχαιολογικού αποθέματος της Κρήτης, και εξαιρετικούς πόλους αναφοράς μέσω των οποίων συντίθεται και αναδεικνύεται στο χρόνο η μοναδική φυσιογνωμία και η ακατάλυτη ποιότητα ενός Τόπου που εξακολουθεί να διαφυλάσσει με ξεχωριστό τρόπο την κληρονομιά, την παράδοση και την ταυτότητά του.

Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου του Δήμου Φαιστού εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από τις υπηρεσίες και τους Ειδικούς Συνεργάτες του Δήμου Φαιστού.

Κύριος στόχος υλοποίησης του προγράμματος είναι να εκκινήσει μία διαδικασία ανάπτυξης, προβολής και αξιοποίησης του ιδιαίτερα πλούσιου πολιτισμικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής. Στους απώτερους στόχους βέβαια του Δήμου Φαιστού είναι αυτός ο άξονας να λειτουργήσει σαν «ραχοκοκαλιά» ενός ευρύτερου σχεδίου, πάνω στην οποία θα προστίθενται συνεχώς μνημεία, αξιοθέατα και τοποθεσίες με σκοπό να δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου ένα πλήρες σχέδιο προβολής και αξιοποίησης του Δήμου Φαιστού.