Την ανησυχία του προς την καθυστέρηση αναφορικά με τις άγονες γραμμές και τη διευθέτηση των δρομολογίων τους, εξέφρασε ο βουλευτής Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης σε επερώτηση που υπέβαλλε προς τον αρμόδιο Υπουργό  κ. Ιωάννη Διαμαντίδη.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης παρατίθεται ακολούθως

«Πραγματικά ακατανόητη παραμένει η πολιτική της Κυβέρνησης αναφορικά με τις άγονες γραμμές, όπου όλα ξεκίνησαν με την επιλογή μείωσης των μισθωμάτων των διαγωνισμών, με προοπτική ακόμη και περικοπής δρομολογίων.

Διότι, όπως ήδη έχει επισημανθεί, το οικονομικό όφελος της συγκεκριμένης πολιτικής είναι αμφισβητούμενο και σίγουρα δυσανάλογο της σπουδαιότητας των δρομολογίων. Και η επιλογή για έναν πολιτικό ο οποίος αντιλαμβάνεται το ρόλο του και σέβεται τον εαυτό του, είναι προφανής.

Είναι μάλιστα τέτοια η σπουδαιότητα των άγονων γραμμών τόσο για την οικονομική ζωή των νησιών μας, όσο και για την κοινωνική συνοχή και συχνά επιβίωση των νησιωτών, ώστε πειραματισμοί δε χωρούν.

Απτή απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής σας, είναι το γεγονός ότι, πριν τρεις μήνες, στον τελευταίο διαγωνισμό (που –σημειωτέον- επί φυσιολογικές διαδικασίες θα έπρεπε να βρίσκεται σε φάση υλοποίησης από τον Ιούνιο) μεγάλες
γραμμές έμειναν ουσιαστικά στον αέρα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, και δόθηκε παράταση κάλυψής τους έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Από την άλλη πλευρά –τη στιγμή που τα περιθώρια στενεύουν- το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, αντί να δώσει άμεσα λύση, περιορίστηκε στη σύσταση αρμόδιας επιτροπής για την ακτοπλοΐα, η οποία ωστόσο δε διαφαίνεται να έχει άμεσα αποτελέσματα.

Επίσης, σε ανάλογη πρόσφατη ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 9521/20-01-2011), αποφύγατε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα (6611/55), εκτός από την πληροφορία ότι ο επόμενος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μετά από γνωμοδότηση του επόμενου ΣΑΣ.

Ωστόσο μετά και από το χθεσινό ΣΑΣ, δεν ορίστηκε το πότε θα γίνει ο επαναληπτικός διαγωνισμός για τις γραμμές οι οποίες έχουν μείνει στον αέρα, ενώ σας υπενθυμίζουμε ότι σύντομα λήγει η παράταση κάλυψής τους.

Καιρός, λοιπόν, είναι, κύριε Υπουργέ, να σταματήσετε να εκφυλίζετε και να υποβαθμίζετε τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και να απαντάτε σε ό,τι σας ρωτάνε. Γκεμπελικές μέθοδοι προπαγάνδας δε χωρούν στην πατρίδα μας. Και οι άγονες γραμμές δεν είναι πεδίο για πειραματισμούς και ολιγωρίες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Τι μέλλει γενέσθαι με τις γραμμές οι οποίες έμειναν «στον αέρα»; Πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός και ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης;
– Έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για όλα τα δρομολόγια;
– Αν είτε ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος είτε λήξει η παράταση του Φεβρουαρίου, τι προτίθεστε να κάνετε;
– Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην κάλυψη όλων των δρομολογίων; Υπάρχει το ενδεχόμενο να περικόψετε αρκετά από αυτά;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook