Μόνιμη κατάπαυση του πυρός κήρυξε τη Δευτέρα η ΕΤΑ με ανακοίνωση στο δικτυακό τόπο της βασικής εφημερίδας Gara, στην οποία αναφέρεται πως η κατάπαυση του πυρός θα είναι γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα. Η ΕΤΑ δεν κάνει εντούτοις αναφορά σε παράδοση του οπλισμού της, βασικό αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης.

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση, η οποία θεωρείται ότι έχει αποδυναμωθεί σοβαρά, είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο του 2010 την αναστολή της ένοπλης δράσης της, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις για τη χρονική διάρκεια της εκεχειρίας.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ως ανεπαρκή την ανακοίνωση της ΕΤΑ, λέγοντας ότι η οργάνωση πρέπει να αποκηρύξει διά παντός τη βία.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Gara, η βασική αυτονομιστική οργάνωση αναφέρει ότι η εκεχειρία της «είναι μόνιμη, γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα».

Η βίαιη εκστρατεία της ΕΤΑ για ανεξαρτησία από την Ισπανία έχει κοστίσει περισσότερες από 800 ζωές από το 1968.

Εκεχειρία που είχε κηρυχθεί μονομερώς το 2006 οδήγησε σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την τότε κυβέρνηση, οι οποίες ωστόσο διακόπηκαν μετά από βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης με δύο νεκρούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook