Ο Τιμ Κουκ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος στις ΗΠΑ για το 2011: Έγγραφο της Apple αποκαλύπτει ότι η εταιρεία τού έκανε δώρο μετοχές αξίας 376 εκατ. δολαρίων, λίγο τον ορίσει διάδοχό του ο Στιβ Τζομπς τον περασμένο Αύγουστο.

To εντυπωσιακό πακέτο μετοχών έρχεται να προστεθεί στον ετήσιο μισθό του Κουκ συν το μπόνους για το 2011 -περίπου 1,9 εκατ. δολάρια επιπλέον έσοδα.

Το Νοέμβριο, ακόμα, το ΔΣ της Apple αποφάσισε να αυξήσει τον μισθό του Κουκ για το 2012 στα 1,4 εκατ. δολάρια και να ανεβάσει τον στόχο των μπόνους για τα αμειβόμενα στελέχη της στο 100% του ετήσιου μισθού τους.

Ο Κουκ έχει συνολικά 1,37 εκατομμύρια μετοχές της Apple, αξίας περίπου 580 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Associated Press, οι απολαβές του Κουκ για το 2011 είναι μεγαλύτερες από τις συνολικές αμοιβές των επόμενων εννέα πιο καλοπληρωμένων διευθυνόντων συμβούλων στις ΗΠΑ για το 2010.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο μετοχών είχε δοθεί το 2010 στον διευθύνοντα σύμβουλο της Viacom, Φιλίπ Ντομάν, περιοριζόταν όμως στα 84,5 εκατ.

Με την εκτίμηση του Associated Press, που κάνει λόγο για το πιο ακριβοπληρωμένο αφεντικό, έδειξε να συμφωνεί ο Άαρον Μπόιντ της εταιρείας Equilar: Το πακέτο μετοχών «είναι το μεγαλύτερο που έχουμε δει εδώ και καιρό» σχολίασε στο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο μεγαλύτερο πακέτο μετοχών ήταν αυτό που δόθηκε στον ίδιο τον Στιβ Τζομπς το 2000 (τρία χρόνια μετά την επιστροφή του στην εταιρεία), ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

Ο Κουκ, πάντως, θα πρέπει να περιμένει αρκετά χρόνια για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις μετοχές του, καθώς το ΔΣ επέβαλε υποχρεωτική περίοδο διακράτησης 4-11 ετών.

Η Apple δηλώνει ότι η περίοδος διακράτησης (κατά την οποία ο Κουκ δεν μπορεί να πουλήσει τις μετοχές) δίνει κίνητρο στον διευθύνοντα σύμβουλο να φροντίζει για το μακροπρόθεσμο, αντί για το βραχυπρόθεσμο, όφελος της εταιρείας.

Η μετοχή της Apple έφτασε τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 475,75 δολάρια, αργότερα όμως υποχώρησε στα 421,73 δολάρια.


in.gr