Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφαρί, απέρριψε χθες το τελευταίο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποσκοπεί στη λύση της κρίσης που επικρατεί στη Συρία και καλεί τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Συρία «αντιμετωπίζει τους εχθρούς της» δήλωσε ο πρέσβης ενώπιον του Συμβουλίου και έσπευσε να κατηγορήσει τις δυτικές χώρες και τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ότι «υποδαυλίζουν την κρίση».

Μετά από τη χθεσινή έκκληση τόσο του Αραβικού Συνδέσμου, όσο και του Κατάρ προς το Συμβουλίο Ασφαλείας να δράσει για να σταματήσει η «φονική μηχανή» του συριακού καθεστώτος, τα μέλη του Συμβουλίου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών πολλών χωρών, εξετάζουν τα προσεχή βήματα σχετικά με τις τραγικές – αιματηρές εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σε δέκα μήνες, έχουν στοιχίσει τη ζωή περισσότερων των 5.000 ανθρώπων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, Χίλαρι Κλίντον, Αλέν Ζυπέ και Ουίλλιαμ Χαγκ, ασκούν έντονες πιέσεις στον ΟΗΕ να βρει λύση, αλλά η Συρία, μέσω του διπλωματικού της εκπροσώπου, απορρίπτει το σχέδιο -το οποίο βασίζεται στον Αραβικό Σύνδεσμο- λέγοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί να είμαστε πυρομανείς και πυροσβέστες ταυτόχρονα».

Η Ρωσία -όπως και η Κίνα- απορρίπτει, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, διατεινόμενη, μέσω του πρέσβη της στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε εσωτερική διαμάχη.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν ωστόσο, συμπλήρωσε πως «είναι η τελευταία ευκαιρία να σπάσει ο κύκλος βίας», ενώ, όπως μεταδίδει με το Reuters, μία συμφωνία ανάμεσα στα κράτη – μέλη του ΟΗΕ, σχετικά με τη Συρία, είναι εφικτή. «Βρήκαμε, δήλωσε ο Β. Τσούρκιν, ορισμένες από τις δικές μας προτάσεις στο σχέδιο (του Συμβουλίου Ασφαλείας) και αυτό μας δίνει ελπίδα…. Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο θα κλείσει με ομοφωνία στο συριακό ζήτημα, κάτι που είναι όχι μόνο εφικτό, αλλά και απαραίτητο».

Υιοθέτηση του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου θέλουν ΗΠΑ και Γαλλία

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η βία στη Συρία επιδεινώνεται, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στο χείλος του εμφύλιου πολέμου.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι οι δυνάμεις του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ αρχίζουν σχεδόν όλες τις επιθέσεις που σκοτώνουν αμάχους αλλά καθώς περισσότεροι πολίτες παίρνουν τα όπλα για να αντισταθούν στην ωμότητα του καθεστώτος, η βία είναι πιθανό να βγει εκτός ελέγχου» δήλωσε η κ. Κλίντον, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου.

«Ήρθε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς το λαό της Συρίας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τη «σκανδαλώδη σιωπή» του στο θέμα της Συρίας και να υιοθετήσει το ψήφισμα.

«Σήμερα, συναντηθήκαμε για να σταματήσουμε τη σκανδαλώδη σιωπή του Συμβουλίου. Συναντηθήκαμε σήμερα προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε ένα λαό που υποφέρει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook