Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα προεδρεύσουν την Δευτέρα στο Παρίσι στο 14ο γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην χρηματοοικονομική κρίση στη ζώνη του ευρώ και στις οικονομικές συνέπειές της, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Το συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) με την συζήτηση Σαρκοζί και Μέρκελ, παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν. Την ίδια ώρα οι εννέα Γάλλοι και οκτώ Γερμανοί υπουργοί που προγραμματίζεται να πάρουν μέρος στη συνάντηση θα συζητήσουν για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η συνάντηση της Δευτέρας θα αφιερωθεί «στην εμβάθυνση της γαλλογερμανικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς», ιδίως σε αυτόν της «φορολογικής σύγκλισης». Στον τομέα αυτό, οι δύο κυβερνήσεις εδώ και πολλές εβδομάδες εργάζονται για την επεξεργασία ενός σχεδίου επιβολής κοινών φόρων επί των επιχειρήσεων.

Το Παρίσι και το Βερολίνο προσπαθούν επίσης από κοινού να προωθήσουν εντός της ΕΕ την ιδέα για την επιβολή δασμών στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές με τη Γαλλία να δηλώνει έτοιμη να επιβάλλει το φόρο μονομερώς χωρίς να περιμένει συμφωνία σε ευρωπαϊκό ή έστω από ομάδα χωρών της Ένωσης.

Κατά τη γαλλική προεδρία, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα θα απασχολήσουν επίσης τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 13:45 (ώρα Ελλάδος) στο διάστημα μεταξύ της συνάντησής τους και του επισήμου γεύματος με όλους τους συμμετέχοντες υπουργούς. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος και η καγκελάριος θα βιντεοσκοπήσουν μία κοινή συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Δευτέρας στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων France 2 και ZDF.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χέρμαν Γκρέε, γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, είχε δηλώσει πως η καγκελάριος θα υποστηρίξει τον Σαρκοζί «κατά την προεκλογική εκστρατεία» για τις προεδρικές εκλογές.