Τις εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως οι εγγυήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και είναι αναγκαίες, γιατί το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση των τραπεζικών καταθέσεων και νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα ποτέ οι ελληνικές τράπεζες θα μπουν στις διεθνείς αγορές, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα καταφέρει το ελληνικό Δημόσιο να βγουν για δανεισμό.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι διεθνείς αγορές «αυτή την περίοδο έχουν τα ξίφη τους στα θηκάρια και αναμένουν την ευρωπαϊκή λύση… Aν η λύση είναι κατώτερη των δικών τους προσδοκιών, τότε πρέπει να αναμένουμε ένα πιο σκληρό δεύτερο γύρο».

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της ΤτΕ υπενθύμισε πως «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε ένα είδος πολέμου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι», ενώ επανέλαβε την άποψη πως «πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα».

Σε ερώτηση σχετική με τις καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας, απάντησε ότι «υπάρχουν, αλλά ότι αυτές φτάνουν τα 600 δισ. ευρώ είναι υπερβολή. Το συγκεκριμένο νούμερο είναι εξωπραγματικό». 

Όσο για τον στόχο των 50 δισ. ευρώ, ο κ. Προβόπουλος τον χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο», αλλά όχι ανέφικτο, αρκεί να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας.

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΤτΕ κράτησε ουδέτερη στάση για το «σπάσιμο» του «deal» μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook