Επιτροπή ειδικών του ιαπωνικού υπουργείου υγείας υιοθέτησε σήμερα αυστηρότερους κανόνες για τα επίπεδα ραδιενέργειας στα τρόφιμα, αυξάνοντας κατά πολύ τα αποδεκτά ανώτατα όρια καισίου, σε σχέση με αυτά που είχαν επιβληθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Η κυβέρνηση θα εγκρίνει τις προσεχείς ημέρες τους νέους αυτούς κανόνες που θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου.

Μετά πολλούς μήνες συζητήσεων, οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν τα 100 μπεκερέλ ανά κιλό (αντί για 500) ως μέγιστο όριο του ραδιενεργού καισίου στα γενικά είδη διατροφής (κρέας, ψάρια, φρούτα, λαχανικά κλπ).

Τα ποτά και τα είδη διατροφής που προορίζονται για παιδιά μικρής ηλικίας, δεν μπορούν να περιέχουν παρά μόνο 50 μπεκερέλ καισίου ανά κιλό.

Τα μέχρι τώρα όρια καισίου 137 και 134 για το γάλα μειώνονται κάτω των 50 μπεκερέλ ανά κιλό και του νερού σε 10 μεπεκερέλ, από 200 που ήταν μέχρι τώρα.

Οι νέοι αυτοί κανόνες θα αντικαταστήσουν τα προσωρινά μέτρα που είχαν ληφθεί μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Η τήξη των πυρηνικών καυσίμων σε τρεις αντιδραστήρες και η ραδιενέργεια που εκλήθηκε μετά τις εκρήξεις υδρογόνου μόλυναν την ατμόσφαιρα, τις καλλιέργειες και τη θάλασσα στην περιοχή.