Ο επικεφαλής του ιρλανδικού αντιπολιτεύομενου κόμματος Φίνε Γκαέλ διεκδίκησε σήμερα Σάββατο τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας πως του δόθηκε η εκλογή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

«Αυτή η χώρα έδωσε στο κόμμα μου μαζική έγκριση προκειμένου να παράσχει μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του Φίνε Γκαέλ, Έντα Κένι, από την εκλογική του περιφέρεια στη δυτική Ιρλανδία.

Οι ψηφοφόροι, εξοργισμένοι από την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την ταπεινωτική προσφυγή της στον εξωτερικό δανεισμό, κατατρόπωσαν την απερχόμενη κυβέρνηση του Φιάνα Φέιλ, αφήνοντάς το στην τρίτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) δείχνουν πως ο Κένι υπολείπεται μόλις κατά μερικές έδρες μιας συνολικής πλειοψηφίας.

Πιθανή η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος της Ιρλανδίας Φίνε Γκαέλ δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανή η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, εν αναμονή του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Παρασκευή.

«Το Φίνε Γκαέλ και το Εργατικό κόμμα δημιούργησαν μία κοινή πλατφόρμα το 2007, οπότε μπορεί κανείς να περιμένει ότι πρέπει να είναι δυνατό ακόμη και σε δύσκολους καιρούς να διαπραγματευτούμε μία συμφωνία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, εκπρόσωπος του Φίνε Γκαέλ για τις επιχειρήσεις και πιθανός μελλοντικός υπουργός στο Reuters.

Ο Μπάρτον είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του Φίνε Γκαέλ που δηλώνει δημοσίως ότι η πιο πιθανή επιλογή για το κόμμα του, που εκτιμάται ότι θα λάβει το 36,1% των ψήφων, είναι ένας συνασπισμός με τους Εργατικούς.

Το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος Φιάνα Φέιλ θα κυμανθεί γύρω στο 15,1%, το χαμηλότερο που έχει συγκεντρώσει στην ιστορία του, αφού οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι το «εκδικήθηκαν» για την κακή διαχείριση της οικονομίας.

Το Εργατικό Κόμμα, ο παραδοσιακός «εταίρος» του Φίνε Γκαέλ στην κυβέρνηση, λαμβάνει ποσοστό περίπου 20,5%, που είναι η καλύτερη επίδοσή του ποτέ σε βουλευτικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για την κρατική τηλεόραση RTE κατά παράδοση δίνουν ακριβή εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος. Τα έξιτ πολ των εκλογών του 2007 είχαν καταγράψει τα αποτελέσματα με ακρίβεια μισής μονάδας.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook